Sluiting balie burgerzaken is voor gemeenteraad konijn uit hoge hoed
MEIERIJSTAD – De politieke partij Gemeentebelang Meierijstad wil de voorgenomen tijdelijke sluiting van de gemeentelijke servicebalies in Sint-Oedenrode en Schijndel aan de kaak stellen. Dat gebeurt tien dagen na de sluiting van de balies burgerzaken per 4 december in de gemeenteraadsvergadering van 14 december.
Voorzitter Peter Verkuijlen legt namens Gemeentebelang Meierijstad het voorstel uit: “De sluiting bespaart twee mensen personeel staat in het Brabants Dagblad. De gemeente heeft laatst toestemming gekregen om tachtig nieuwe ambtenaren aan te nemen in 2024 en dan komen ze met dit verhaal. De dienstverlening aan de burger moet in stand blijven.” Verkuijlen vindt dus dat de balies open moeten blijven. “Daar kan de gemeente ook opofferingen voor doen. Ambtenaren hoeven niet naar Groningen toe te rijden.”
Mirjam van Esch, voorzitter van Hart,reageerde woedend op de website van de politieke partij. “Het lijkt erop dat burgemeester en wethouders het zo vanzelfsprekend vinden dat Veghel openblijft, dat ze niet eens op het idee komen om die keuze te verantwoorden. Het zou schandalig zijn als Schijndel eerst het gemeentehuis kwijtraakt en vervolgens juist om die reden burgerzaken verliest.” De reden volgens de gemeente is personeelstekort.Hart oppert op de website om de fusie terug te draaien. Albert Dominicus, de voorzitter van de VVD, noemt dat laatsteidee van Hart volstrekt belachelijk. “Juist in een tijd waarin de kiezers heel nadrukkelijk hebben aangegeven dat ze de polarisatie helemaal zat zijn, ishet verkeerd om nu zulke uitspraken te doen.”
Konijn uit de hoge hoed
De politieke partij Lokaal Meierijstad vindt de sluiting te ver gaan. “De functies van de gemeente moeten bereikbaar zijn en dicht bij de burger staan. Ik vind het een kwalijke zaak dat het voor een jaar gesloten wordt in Sint-Oedenrode en Schijndel terwijl er misschien wel andere oplossingen waren. Een voorbeeld is om toch een of twee momenten in de week open en dus bereikbaar te zijn”, zegt voorzitter Karel van Lieshout. Voor hem komt de sluiting als een konijn uit een hoge hoed. “Bij de besprekingen over de begroting is dit concrete voorbeeld niet genoemd. Je kunt het naar mijn mening niet maken om in één keer maar te zeggen ‘dan moet iedereen maar naar Veghel komen’.”
De SP kreeg het nieuws rauw op het dak. “Ik weet niet in hoeverre je kan schuiven met personeel. Het is heel makkelijk gezegd ‘gooi maar dicht die tent’. De timing is ongelukkig. Volgens mij zie je dit toch al eerder aankomen”, zegt SP-voorzitter Ruud Merks. De balies gaan per 4 december dicht. Het nieuws komt dus twee weken vóór die sluiting. Merks: “We worden geconfronteerd met een voldongen feit.” D66-voorzitter Gertjan Hobert schrok van het nieuws. “Ik snap dat het een lastige keuze is, maar het is gewoon heel jammer. Als je de balie plotseling kan sluiten kun je die ook plotseling weer openen. Er is bijvoorbeeld niet gekozen voor het rouleren van een balie per maand in Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel.”
Uit nood geboren
De VVD wil nu eerst van het college weten waarom deze oplossing is gekozen is. De VVD verwacht dat het loket snel de deuren weer opendoet. “Ik verwacht dat dat in ieder geval voor de zomer van 2024 het geval zou zijn”, aldus Dominicus.Miranda Kerkhof-Ulehake, voorzitter van HIER Meierijstad, vindt het spijtig dat de balies op deze manier tijdelijk worden gesloten. “Ik hoop dat het veel korter gaat duren dan één jaar en dat de gemeente voortvarend aan de slag gaat met het inzetten van nieuw personeel. De voorzieningen moeten in alle kernen zijn, niet alleen in Veghel.” Verder wil HIER Meierijstad niet reageren.
Het CDA noemt het besluit spijtig. “Desondanks is het wel een juist besluit dat uit nood geboren is. Als we het kunnen organiseren op één plek en achterstanden inhalen moeten we dat niet nalaten. Vanwege het personeelstekort is er voorlopig de meeste duidelijkheid als mensen bij één punt terecht kunnen”, aldus Rien Verhagen namens het CDA.
Arie de Zwart, voorzitter van de PvdA-GroenLinks, vindt de tijdelijke sluiting jammer maar noodzakelijk. “Ik ben van mening dat we beter één loket goed open kunnen houden dan dat we drie loketten maar half openhouden. Anders geeft dat nog meer werkdruk en krijg je drie balies die niet genoeg bemand zijn. Het college moest met de rug tegen de muur deze beslissing nemen. Het is niet over een nacht ijs gegaan.” Volgens De Zwart komen burgers niet vaak langs bij burgerzaken. “De hoge werkdruk komt onder meer door het inschrijven van vluchtelingen, arbeidsmigranten en het verlengen van paspoorten.”