SMEK na lange lockdown weer uit de startblokken

MEIERIJSTAD - Smullen Met Eerlijke Kost, kortweg SMEK, het kookprogramma van Omroep Meierij en Fairtrade gaat na een lange lockdown weer van start. Woensdag 13 oktober oktober begint een nieuwe serie met een bijzonder herfstmenu. Het programma is te zien na RondOM. Het programma wordt gepresenteerd door Lotte van der Heijden.

Hilma van Rozendaal is de kok van dienst. Zij wordt terzijde gestaan door drie gasten. Om te beginnen is daar Tine Strikkers die met veel enthousiasme vertelt over het Ontdeklab in Sint Oedenrode. Vervolgens komen Zoë Claassen en Tijn Leus van het Elde College aan het woord. Zoë en Tijn volgen op de school de Ondernemingsklas die hen aanzette tot de start van een Fairtrade kledinglijn. De presentatie van het programma is in handen van Lotte van der Heijden.

Ontdeklab

Het Ontdeklab, door Tine Strikkers ook wel “De kraamkamer van een duurzame toekomst” genoemd. Staat geheel in het teken van Global Goals, het VN-programma om wereldwijd duurzaamheid te bevorderen. Daar betrekt zij graag alle basisschoolleerlingen uit Meierijstad bij. “Wij nodigen iedereen uit om te ontdekken, te onderzoeken en te ontwerpen om hen op jonge leeftijd al te motiveren om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving,” vertelt Tine.“Met ons Ontdeklab zijn we onderdeel van een groter geheel. Global Goals telt zeventien doelen, dat lijkt misschien veel maar het verrijkt elkaar juist.”

Twee ondernemers in spe

De duurzame activiteiten van Zoë Claassen en Tijn Leus passen in de Fairtradehoek van de Global Goals. Hun economiedocent maakte hen enthousiast voor de ondernemingsklas van het Elde College. Zij deden marktonderzoek, bekeken de afzetmogelijkheden van verschillende producten en kwamen tenslotte op een eigen kledinglijn uit. “De markt die wij het beste kennen is natuurlijk die van onze leeftijdgenoten. Daar zijn we ons op gaan richten,” aldus Zoë en Tijn. “Gaandeweg ontstond ook de behoefte om onze producten Fairtrade te laten zijn. Dat betekent dat de mensen die eraan werken goed betaald worden, er geen sprake is van kinderarbeid en dat er duurzame grondstoffen worden gebruikt.”De jonge ondernemers hebben al bescheiden successen geboekt met hun onderneming.