Spectrum Schijndel werkt mee aan wandkleed van 35 meter over slavernijverleden (video)
SCHIJNDEL – Spectrum Schijndel is een van de zeven locaties waar gewerkt wordt aan het kunstproject ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. In de foyer hangt een doek van 5 bij 2,5 meter, die de komende weken verwerkt gaat worden met allerlei textielkunstvormen.
Coördinator van Spectrum Schijndel, Petra Levert, werd benaderd door de provinciaal coördinator van het project: “Ze hadden dringend nog een plek nodig. Toen heb ik ja gezegd zonder er bij stil te staan wat daar bij komt kijken. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad, want het is een heel mooi project.”
Nuance
Het ontwerp is gemaakt door Victor Sonna. Hij heeft bewust gekozen om het verhaal van Noord-Brabant anders te vertalen op het doek in vergelijking met andere provincies: “Ik wilde de verhalen die zich écht in Brabant afspeelden, samenbundelen. In deze provincie heeft religie een belangrijkere rol gespeeld in vergelijking met bijvoorbeeld de Randstad. We moeten niet kiezen voor slechts een verhaal, maar juist voor alle verhalen. Dat geeft nuance aan het beeld en zorgt voor meer helderheid.”
Tuften, quilten, weven, flossen en borduren
Er heeft zich al een grote groep aangemeld om een steentje bij te dragen aan het project. De vrijwilligers die hen gaat begeleiden, werden op donderdagochtend geïnstrueerd door kunstenares Larissa Schepers van het Textielmuseum in Tilburg. Volgens haar is er bewust gekozen voor een aantal laagdrempelige werkvormen, zodat iedereen mee kan doen: “Er wordt onder andere gebruikt gemaakt van tuften, quilten, weven, flossen en borduren. Het is aan mij om de technieken over te dragen aan de rest.”
Eindresultaat
Het doek in Spectrum Schijndel maakt onderdeel uit van een groot geheel. In totaal doen er zeven locaties mee aan het project, waaronder ook het Noordbrabants museum en het Van Abbemuseum. Wanneer alle delen zijn samengevoegd, is het eindresultaat een doek van 35 meter lang. Deze wordt dan twee tot drie maanden tentoongesteld in het Textielmuseum, waarna alle meewerkende locaties de kans krijgen om het werk tentoon te spreiden. Levert: “Het is de vraag of dat mogelijk is in Spectrum Schijndel. Je hebt toch een behoorlijke ruimte nodig en er gebeurt hier gewoon veel. Maar we gaan zeker kijken of we het voor elkaar krijgen.”
Op maandag 14 april begint het project. Mensen die interesse hebben om een bijdrage te leveren, kunnen zich gratis aanmelden via https://spectrumschijndel.nl/draden-van-ons/