Sponsorgeld Koeveringse Molen gaat naar heemkundekring De Oude Vrijheid
MEIERIJSTAD - Het geld dat de Stichting Koeveringse Molen bijeen heeft gebracht voor de mislukte herbouw van die molen gaat naar de Heemkunde Kring De Oude Vrijheid. Dat schrijft de stichting in een bedankbrief in de MooiRooiKrant.
De herbouw van de molen strandde volgens de stichting na jarenlange tegenwerking van de politiek. Ondertussen doneerden wel veel mensen geld voor het project. Tot nu toe was onduidelijk waar dat geld naar toe zou gaan. Het wordt de heemkundekring. Volgens het bestuur van de stichting zal daarmee alsnog op een bescheiden wijze een bijdrage worden geleverd aan het cultuurerfgoed van Sint-Oedenrode. Ook het archief van de stichting gaat naar de heemkundekring.
In juni werd het project helemaal afgeblazen. De stichting, bestaande uit enthousiaste particulieren, wilde de oudst bekende windmolen van Nederland herbouwen als icoon van de nieuwe gemeente Meierijstad.
De eerste molen werd in 1299 gebouwd op de grens van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. In 1912 brandde de molen af. Vanuit Langenboom kwam een andere molen naar het driedorpenpunt. Die molen ging in 1944 ten onder aan oorlogsgeweld.
Een aantal jaren geleden werd de Stichting Koeveringse Molen opgericht die als doel had de molen te herbouwen. Uiteindelijk gooide de stichting in juni het bijltje erbij neer. Het bleek organisatorisch en financieel niet mogelijk het plan uit te voeren.
Mari van Kasteren, initiatiefnemer en ex-bestuurslid van de Stichting Koeveringse Molen haalde in een ingezonden brief aan de MooiRooiKrant fel uit naar gemeentelijke bestuurders. Volgens hem zijn zij er mede voor verantwoordelijk dat de herbouw van de molen niet van de grond komt.