Staat Paaspop op losse schroeven?
SCHIJNDEL – Het zijn verwarrende tijden. Ook voor Cor en Marij Voets van Camping De Miesboule in Schijndel. Elk jaar stroomt hun camping met Pasen vol festivalgangers, maar vorig jaar kon het feest al niet doorgaan en deze Pasen moesten ze ook overslaan. Dus was alle hoop gevestigd op begin september. Maar nu het kabinet alle meerdaagse festivals tot 1 september heeft afgelast, is het maar de vraag of Paaspop nu wél door kan gaan.
Koffiedik kijken
"Het blijft koffiedik kijken," zegt Cor Voets maandagmiddag. Ook hij is verrast door het nieuws uit de ministerraad dat maandag rond 13.00 uur naar buiten kwam: Tot 1 september zijn meerdaagse festivals niet toegestaan. Dus officieel blijft Paaspop nog buiten schot, want festival staat gepland op 3, 4 en 5 september.
Volgeboekt
De camping van Cor en Marij is al een hele tijd volgeboekt. Want de trouwe gasten komen graag naar De Miesboule. Vanuit de camping is het maar een stukje lopen naar het festivalterrein op de Molenheide en op de camping zelf hangt ook altijd een gemoedelijke sfeer, aldus Marij: "De gasten maken er een gezellig feestje van en als ze terugkomen schuiven ze nog gezellig aan bij het kampvuur. En wij zijn er ook altijd graag bij."
Tegenvaller
"Als het afgelast wordt, dan blijven een heleboel gasten weg. Ze hoeven bij ons niet vooruit te betalen, dus het kost ons dan gewoon een paar duizend euro. Gelukkig hoeven we er niet van te leven," zegt Cor met een glimlach. Maar echt blij is hij niet met de nieuwste berichten, want wat nu geldt tot 1 september kan straks zo maar weer veranderen. "Het zou wel erg jammer zijn als het wéér niet doorgaat," vinden Cor en Marij
LEES OOK: Cor en Marij gaan de Paaspopcamping heel erg missen
Kort geding
De vraag is nu wat Paaspop gaat doen. Paaspop was het al eerder oneens met de beslissing van het kabinet om tot en met 13 augustus geen meerdaagse festivals toe te staan. Reden om met 29 andere festivalorganisaties een kort geding tegen de overheid aan te spannen. Dat kort geding werd op 17 juli aangehouden, omdat de organisaties in gesprek zouden gaan met het kabinet.
LEES OOK: 'Geen geld voor volgesnoven massa'
Onzekerheid
Het gesprek tussen festivalorganisaties en het kabinet was op 20 juli. Dit werd ‘de eerste stap naar een oplossing’ genoemd. Uit dit gesprek kwamen nieuwe inzichten en ideeën. Een van die ideeën was dat bezoekers een negatieve coronatest van maximaal 24 uur moeten overleggen. Dit idee krijgt nu op een andere manier vorm: het geldt voor een antigeentest (de corona sneltest) die Nederlandse vakantiegangers vanaf 8 augustus nodig hebben om Nederland weer in te mogen. Een negatieve PCR-test mag maximaal 48 uur oude zijn. Verder werd tussen festivalorganisaties en het kabinet besproken dat het essentieel was dat een waterdicht Testen voor Toegang-systeem snel ontwikkeld werd én dat er snel duidelijkheid moest komen over de voorwaarden om meerdaagse evenementen door te laten gaan. Die duidelijkheid is er nu: tot 1 september zijn meerdaagse evenementen verboden. Daarmee komt wellicht ook Paaspop op losse schroeven te staan, omdat nog onduidelijk is of de nieuwe maatregel ook daadwerkelijk op 1 september eindigt.