Steun voor openbare invalidentoiletten

Bewogen pleidooi Mirjam van Esch (Hart)

MEIERIJSTAD – Na een bewogen pleidooi heeft Hart-raadslid Mirjam van Esch donderdag bereikt dat de gemeente zich gaat inzetten om volgend jaar openbare zelfreinigende invalidentoiletten in de centra van de drie grote kernen te maken.

Haar voorstel, dat ze indiende met PvdA en Gemeentebelang, werd met 17 stemmen voor en 15 stemmen tegen aangenomen. Tegen stemden VVD, HIER en CDA.

Van Esch schetste haar persoonlijke situatie. “Ik ben nu al meer jaren weduwe, dan vrouw van Jan. Hij was de liefde van mijn leven, inclusief zijn MS. Ik voel nog steeds de stress van dat moment. Wij wisten nooit of hij ergens gebruik van het toilet kon maken.”

Geen medelijden


Het feit dat maar op zo weinig plaatsen openbare toiletten zijn, beperkte zijn leven. Volgens de Hart-politica zijn er in Meierijstad negenduizend mensen met dit probleem. “Die mensen willen geen medelijden maar goede voorzieningen en respect,” aldus Van Esch. “Meierijstad maakt kans op de titel Meest Toegankelijke Gemeente. Dat schept verplichtingen.”

Wachten op onderzoek

Wethouder Rik Compagne vond het een sympathiek voorstel, maar hij wilde er nog niet aan. De Stichting Toegankelijk Meierijstad onderzoekt momenteel de toegankelijkheid van allerlei gebouwen in de gemeente en de mogelijkheid om invalidentoiletten in winkels en horecabedrijven algemeen toegankelijk te maken. Compagne wilde dat onderzoek afwachten.

Er is ook een Hoge Nood-app die aangeeft bij welke bedrijven invaliden terecht kunnen zonder dat ze worden verplicht een consumptie te gebruiken. De wethouder moest toegeven dat er weinig Meierijstadse bedrijven aan de app meedoen. Maar ook daar zag hij mogelijkheden.

24-uurs voorziening

Van Esch voelde zich onbegrepen. “Natuurlijk kunnen mensen ook in winkels en café’s terecht. Maar dan alleen als ze geopend zijn. Wij willen een 24-uurs voorziening.”

Er waren partijen die vonden dat het citymanagement mee moet betalen omdat het ook in hun belang is. Van Esch verzuchtte dat één citymanager tegen haar had gezegd dat hij nog nooit iemand had gesproken die een probleem had omdat er geen openbaar toilet was. “Nee,”zei ze, “dat is het ‘m nou juist. Die komen niet in het centrum”.

Goed gesprek met citymanagers

Een andere citymanager had haar gevraagd wat mensen in een rolstoel ’s nachts in het centrum te zoeken hebben. Dat lokte een boze reactie van Marrik van Rozendaal van D66 uit. “Die citymanagers krijgen 50.000 euro per jaar om evenementen te organiseren. Maar als je over een toilet begint geven ze niet thuis. Misschien moet de gemeente maar eens een goed gesprek gaan voeren met die lui”.

Uiteindelijk bleek er een meerderheid voor het idee. Er moet nog wel een prijskaartje worden gemaakt. Voor de meeste partijen is het evident dat de ondernemers in de winkelcentra meebetalen.

Foto Waldemar Brandt (Unsplash)