Strijd tegen wachtlijsten jeugdzorg ingezet

MEIERIJSTAD – De gemeenten en de GGZ-instellingen in Noordoost-Brabant hebben een eerste plan gemaakt om de wachtlijsten in de jeugdzorg te bestrijden.

Voor die eerste aanpak is ongeveer 460.000 euro nodig. De gemeenten, waaronder Meierijstad, willen dat betalen uit de extra rijksmiddelen.

Urgent

Staatssecretaris Blokhuis noemde het probleem eerder al een veelkoppig monster. De gemeenten in Noordoost-Brabant en de instellingen voelen het probleem dagelijks. Ze waren al begonnen met het zoeken naar een oplossing. Onder politieke druk hebben ze nu samen de eerste voorstellen op papier gezet. Want, zeggen ze, het is urgent.

Er zijn verschillende oorzaken van de groeiende wachtlijsten. De vragen waarmee cliënten hulp zoeken worden steeds ingewikkelder. Dat betekent dat de behandelingen langer duren en cliënten niet doorstromen.
De coronapandemie heeft ertoe geleid dat zich meer mensen bij de hulpverleners melden.

Eetstoornissen

Opvallend is dat in Noordoost-Brabant de toename vooral is te zien bij mensen die eetstoornissen hebben, gevolgd door cliënten met angst- en dwangstoornissen. Wachttijden voor mensen met eetstoornissen zijn inmiddels opgelopen tot 23 weken.

Dan is er ook nog het probleem van personeelstekort. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er niet voldoende kinder- en jeugdpsychiaters. Ook het ziekteverzuim onder medewerkers van de zorginstellingen is gestegen.

De gemeenten en de GGZ-instellingen willen nog meer instroom voorkomen en uitstroom bevorderen. Het eerste plan om dat te bereiken varieert van meer medewerkers opleiden tot de leefstijl van jongeren verbeteren en van beter onderling samenwerken tot het uitbreiden van praktijkondersteuners bij de huisartsenpraktijken.

foto engin akyurt by unsplash