Tien jaar Fairtrade Meierijstad: ‘Fairtrade en klimaatverandering’ (video)
MEIERIJSTAD – SCHIJNDEL - Tien jaar Fairtrade gemeente Meierijstad. Wat begon in Schijndel werd de afgelopen jaren in geheel Meierijstad uitgerold. Schijndel was door de inzet van enkele pioniers in 2011 de eerste Fairtrade gemeente van Brabant. En dus was er reden voor een (bescheiden) feestje.
Pionier
Maud Kerkhofs in een van de eerste pioniers van Fairtrade Schijndel: “Het is eigenlijk al weer twaalf jaar geleden dat we in Schijndel met enkele mensen Fairtrade begonnen. Tien jaar geleden kregen we als eerste gemeente in Brabant de Fairtrade erkenning. Daar naar toegaan is ontzettend hard werken. Maar dat hebben we met plezier gedaan. Ik ben trots op al die mensen die er voor hebben gezorgd, ook toen Sint-Oedenrode erbij kwam, ook toen Veghel erbij kwam, dat we nu tien jaar erkenning als Fairtrade gemeente hebben in Meierijstad”.
Oprichter van het eerste Fairtrade keurmerk Max Havelaar
De Nederlandse missionaris Frans van der Hoff was bij het Fairtrade feestje aanwezig. Van der Hoff is de oprichter van het eerste Fairtrade keurmerk Max Havelaar . Dat was in 1988. Dit initiatief kwam tot stand in overleg tussen de Mexicaanse koffieboeren waar Frans vander Hoff woont en werkzaam is en een Nederlandse hulporganisatie. De contacten die hij had met kansarme Mexicaanse koffieproducenten waren daarbij van cruciaal belang om het koffieaanbod te garanderen en zo het succes van het allereerste Fairtrade-certificeringsinitiatief in te leiden. Van der Hoff: “De oorsprong was de ervaring van kleine koffieboeren in Mexico waarvan we ontdekten hoe de handelssituatie van deze mensen was. Door de tussenhandel hadden ze een klein inkomen voor hun product”.
Klimaatverandering in relatie tot Fairtrade
Volgens Van de Hoff heeft Fairtrade een directe relatie met de klimaatverandering: “Klimaatverandering treft vooral de armen. De rijken hebben er de grootste moeite mee de CO2 uitstoot in te dammen. Wij hebben helemaal geen CO2 uitstoot. Klimaatverandering is een centraal punt. Wij moeten heel andere landbouw bedrijven dan we 30 jaar geleden konden doen”.