Tiendpaal en grenspaal bij Boerdonk onthuld

BOERDONK - Vanaf vrijdagmiddag 22 oktober is Boerdonk een grens- en tinendpaal rijker. Wethouder Van Rooijen onthulde de grenspaal Kerverheester op de Lekerweg en de tiendpaal(de grens van een bepaald belastinggebied) op de Boerdonksedijk.

De palen zijn onderdeel van het project ‘Over en Weer’ van de heemkundeverenigingen Lange Vonder (Beek en Donk), Erthepe (Erp) en De Kommanderij Gemert. Dit project wil cultuurhistorische elementen in dit gebied accentueren of toevoegen. Reden is dat het gebied erg is en zal veranderen, onder meer door natuurontwikkeling.

Gemeint Kerveheester
De grenspaal aan de Kerverheester verwijst naar het gemeint dat hier ooit was. Dat is een gebied voor gemeenschappelijke gebruik. In 1300 gaf de hertog van Brabant Jan II aan de inwoners van Erp en Beek en Donk de Kervenheestere als gemeint uit. Het was een grenspunt in het zuidoosten van de gemeint van Erp met die van Beek en Donk. Die grens werd gevormd door het riviertje de Kleine Aa of Boerdonkse Aa. Bij de ruilverkaveling in de jaren ’30 is die waterloop een stukje naar het zuidoosten verlegd. De gemeentegrens tussen nu Meierijstad en Laarbeek ligt nog steeds op de oude rivierbedding van de Kleine of Boerdonkse Aa..

Tiendpaal Boerdonkseweg
Op de plaats waar de Boerdonksedijk de Cruijsstraat raakt, stond al in het begin van de 17e eeuw een paal. Deze tiend- of scheidspaal bakende voor de grondeigenaren af aan wie ze ‘tienden (belastin) moesten betalen. Ten noorden van de lijn betaalden ze tienden aan de kerk van Erp en ten zuiden daarvan aan het klooster Hooidonk bij Nederwetten, dat bepaalde rechten had in Beek en Donk waardoor dat klooster de tienden konden innen.


De onthulling van de tiendpaal door wethouder Van Rooijen.