Toch geen zonneweide-park op Vlagheide in Eerde
EERDE – Er komt toch geen zonnenpanelen-park op de Vlagheide in Eerde. Na twee jaar onderhandelen heeft de initiatiefnemer Afvalzorg, de stekker uit het project getrokken.
Op de Vlagheideberg zou een zonnepark komen van 6 hectare, één van de grotere projecten van de gemeente Meierijstad om de energie-doelstellingen van 2050 te kunnen halen, want 3750 huishoudens zouden op deze manier van energie kunnen worden voorzien.
Die plannen leidden vorig jaar al tot veel discussie, in de raad en daarbuiten. En met name de Natuurgroep Eerdse Bergen verzette zich fel tegen de plannen. Maar op 6 april vorig jaar besloot de raad, na een lange discussie over de toekomst van de recreatieve hotspot Vlagheide, toch geld hiervoor uit te trekken.
“Helaas heeft Afvalzorg om meerdere redenen moeten besluiten om de ontwikkeling van de zonneweide op de Vlagheideberg niet te continueren”, zo meldt Joeri Jacobs, hoofd Duurzame Ontwikkeling van Afvalzorg donderdagmiddag.
Volgens Jacobs is het onwaarschijnlijk dat het project binnen de gewenste tijdlijn kan worden gerealiseerd en dat komt door veranderende marktomstandigheden, en door de netcongestie.
“De beperkingen in de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vormen een grote hindernis voor de ontwikkeling van de zonneweide op de Vlagheideberg”, aldus Jacobs.
Verschil visie
Maar de veranderde marktomstandigheden zijn niet de enige oorzaak van het besluit van Afvalzorg om de stekker uit het project te trekken.
“Gedurende de ontwikkelperiode bleek echter een duidelijk verschil in visie tussen Afvalzorg als initiatiefnemer, de gemeente en de diverse stakeholders. Deze uiteenlopende standpunten hebben geleid tot vertragingen en hebben de voortgang van het project bemoeilijkt. Ondanks onze inspanningen om tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen, blijkt het helaas niet mogelijk om deze verschillen te overbruggen”, zo meldt Jacobs donderdagmiddag.
Verrast
De meeste fracties reageerden donderdagavond verrast op het nieuws en waren er nog niet van op de hoogte, zoals VVD fractie-voorzitter Albert Dominicus, of waren met andere zaken bezig geweest donderdag zoals Miranda Kerkhof van Hier die de hele dag bezig was geweest met de Kindervakantieweek.
Bertus van Berkel van het CDA toonde zich minder verrast. “Het wordt natuurlijk steeds moeilijker om dit soort projecten gerealiseerd te krijgen, maar anderziijds zijn wij als raad wel de verplichting aangegaan om die energie-doelstelling zo goed mogelijk te gaan halen”.
Peter Verkuijlen van Gemeentebelang is blij met het besluit van Afvalzorg. "Wij waren geen voorstander van dit plan en vinden dat zonnepanelen-parken niet op de duurste grond die er in Europa is moet komen". En ook fractie-voorzitter Karel van Lieshout van Lokaal meldt desgevraagd er niet rouwig om te zijn dat de plannen niet door gaan.
Teleurgesteld
Mirjam van Esch van Hart ziet plus- en minpunten in het besluit van Afvalzorg.
“Wij staan er eerlijk gezegd ook wel een beetje neutraal in. Want we komen steeds meer tot de conclusie dat we ons een bijna onmogelijke taak op de hals hebben gehaald met die energie-doelstellingen en anderzijds zullen met name de mensen die de natuur op de Vlagheide heel erg nastreven blij zijn met dit besluit. Dus een beetje dubbel”, aldus Van Esch.
Gertjan Hobert van D66 reageerde niet alleen verrast maar ook zeer nadrukkelijk heel teleurgesteld.
“We hebben die opdracht en daarbij zijn zonneweides absoluut nodig. En dat kon volgens ons goed op de Vlagheide en nu zullen we weer verder naar nieuwe plekken moeten gaan zoeken. Heel jammer”.