TV Meierij-oprichter Wim Ooijen (85) overleden
SINT-OEDENRODE – In zijn woonplaats Sint-Oedenrode is maandag 23 maart Wim Ooijen overleden. Hij werd 86 jaar. Wim Ooijen was de grondlegger van TV Meierij, één van de voorlopers van Omroep Meierij. Als verslaggever trok hij jaren met de camera door Sint-Oedenrode waardoor hij een bekende verschijning werd.
Wim Ooijen vervulde tal van andere maatschappelijke functies in Rooi. Hij trainde onder meer de Boskantse voetbalclub en was hij captain van het Rooise team dat in 1980 het beroemde Stedenspel van de NCRV won. Ooijen werd voor als zijn maatschappelijk werk koninklijk onderscheiden.
Correspondent Omroep Brabant
Nadat Wim in de jaren 80 een tijdje correspondent voor Omroep Brabant was geweest, begon hij in de jaren 90 regelmatig lokale gebeurtenissen in Sint-Oedenrode te filmen. Zo ontstond in 1998 het idee om samen met Leo van Aarle programma’s te maken die de lokale omroep LOSS zou kunnen uitzenden. In 1999 werd het team aangevuld met Michiel Bakker en werd er onder de naam TV Meierij iedere maand een maandoverzicht gebracht.
Tussen de mensen
Wim voelde zich het meest op zijn gemak tussen en met mensen. Bescheidenheid was hem vreemd en dat leverde vaak onverwachte resultaten op. Niet in de laatste plaats een florerende lokale Rooise omroep.
Wim was een groot liefhebber van sport maar voetbal stond met stip bovenaan. Zelf voetbalde hij vele jaren bij Rhode op het roemruchte terrein aan de Kasteellaan. Wim was een onverschrokken verdediger die het duel niet schuwde. In de periode dat het gezin in Boskant woonde trainde hij fanatiek de Boskantse voetbalclub.
Sportman
TV Meierij ging, net als een sportteam, voor het hoogst haalbare en leverde als hoogtepunt vele jaren prachtige beelden zoals bij de jaarlijkse sportgala’s. Wim volgde gedurende lange tijd veel individuele sporters en teams tijdens trainingen en wedstrijden; uren van nauwgezet filmen. Aan de wanden van de studio hingen kleurrijke litho’s als bewijzen van waardering.
Toen Hanja Maij-Weggen als commissaris van de koningin in 2004 Sint-Oedenrode kwam bezoeken, vroeg de gemeente aan Wim om een filmpje over Sint-Oedenrode te maken. Dit filmpje ‘Sint-Oedenrode, un durp um gruts op te zen’ oogstte veel lof, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen. Wim was ontzettend trots op dit filmpje.
De fusiegemeente Meierijstad kon wettelijk maar één zendmachtiging verstrekken en dat betekende een grote verandering. Het overzichtelijke Rooise TV Meierij werd veel groter en bestreek als Omroep Meierij heel Meierijstad. Dat was aanvankelijk niet zo eenvoudig voor Wim maar toen hij zag dat het steeds beter ging lopen had hij er, sportief, wel vrede mee.
Toen Wim de 75 jaar was gepasseerd, wilde hij het wat rustiger aan doen. Het viel echter voor de omroep niet mee om iemand te vinden die al zijn taken kon overnemen. Wim bleef dus op de achtergrond nog steeds betrokken bij de omroep. Toen na de gemeentelijke herindeling de nieuwe lokale omroep ‘Omroep Meierij’ werd opgericht, leek het voor Wim het aangewezen moment om te stoppen. Toch liep hij nog geregeld binnen in het Mediahuis in Rooi en stond hij de nieuwe hoofdredacteur met raad en daad bij.
Sint-Oedenrode in de Tweede Wereldoorlog
Het laatste grote project waar Wim betrokken bij was, was de vijfdelige serie ‘Sint-Oedenrode in de Tweede Wereldoorlog’. Hij was blij dat hij de voltooiing van dit project heeft mee kunnen maken en hij keek er met veel trots op terug.
In 2005 kreeg Wim Ooijen een lintje voor zijn betrokkenheid bij tal van maatschappelijke initiatieven.
Het gemis aan die gedreven persoon, die graag de regie zelf in handen hield, zullen met zijn verscheiden velen ervaren.