Uniek boekwerk geeft prachtig tijdsbeeld van ‘die goeie ouwe tijd’
Zo klonk Rooi: muziekgeschiedenis jaren ’60- ‘70
SINT-OEDENRODE – Vorige week verscheen een uniek boekwerk over een belangrijk muzikale periode in het eigen dorp. Onder de titel ‘Zo klonk Rooi’ wordt op een kleine 200 pagina’s verhaal gedaan over talloze bands, orkesten, danszalen, koren, fanfares en bijvoorbeeld kapellen die in die tijd het dorpsleven verrijkten. De bekende liedjesschrijver en zanger Nico van de Wetering nam het initiatief hiertoe en tekende voor de uiteindelijke vormgeving.
Een eerste blik in het boek laat veel authentiek fotomateriaal zien van de toenmalige muzikanten, dj’s, danszalen en muziekgroepen. Na de tweede wereldoorlog, die heftige ervaringen naliet, was er veel behoefte aan samenzijn en vermaak. Livemuziek en dans waren hiervoor de ideale gelegenheden. Bij uitstek waren dit ook plaatsen om nieuwe relaties te beginnen. Voor menig huwelijk zijn hier de eerste stappen gezet.
In de jaren ’60 en ’70 ontstaan talloze muziekgroepen, bands en orkestjes die optreden bij feesten en vieringen. Het is te danken aan Nico en de vele mensen die aan het boek hebben meegewerkt dat dit stukje geschiedenis nu voor altijd bewaard is gebleven.
Muziekgroepen en een tijdbeeld
In een kleine vijftig hoofdstukken worden steeds weer andere muziekgroepen besproken. Van The Roy Village Band, eind jaren ’50 tot het Haverlands Harmonieke; een buurtharmonieke met kinderen uit de straat die sloegen op bijeengescharrelde blikken. Namen, gebeurtenissen, nostalgische foto’s en herinneringen worden op een leuke manier opgerakeld en beschreven. Ook het tijdsbeeld wordt weergegeven middels een soort woordschilderijen. Flower Power, de Berlijnse Muur, de eerste mens op de maan, de moord op M. L. King of de Puch en de grammofoonplaat.
Elk hoofdstuk begint met een quote die de muziekgroep typeert. ‘Het is 1964. Wij jongeren laten de schoolbanken achter ons’, zegt jongensband The Kicks. ‘Veel fans en veel sjans’ is de leuze van dansorkest Con Forza, waarbij veel Beatlesongs op het repertoire stonden. Zij speelden in een danszaal waar enigszins zenuwachtige jongens en meisjes zich verzamelden. De jongens aan de ene kant van de zaal, lawaaierig met een pilsje in de hand. De meisjes aan de andere kant van de zaal, giechelend en lurkend aan een flesje prik. Een dans weigeren mocht niet en na de eerste klanken was het een drukte van jewelste op de dansvloer.
Een heerlijk lezend kijk- en herinneringsboek
De korte muziekverhalen met leuke anekdotes, gebeurtenissen, plaatjes en foto’s lezen heerlijk weg. Ze nemen je mee in een mooie geschiedenis die toch wel heel anders is dan de huidige tijd. Vast en zeker verlangen sommigen nog wel eens terug naar die tijd van weleer, waaraan ze zulke mooie herinneringen koesteren.
Nico en alle mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van ‘Zo klonk Rooi’ zijn erin geslaagd het verleden tot leven te brengen met mooie gevoelens bij herinneringen aan die ‘goeie ouwe tijd'.
Het boek Zo klonk Rooi telt 190 pagina’s, kost 28 euro en is te koop bij het Mediahuis en bij Primera.