'Vaccineren is meer dan alleen een prik zetten'
GGD Hart voor Brabant in de startblokken
VEGHEL – De allereerste vaccinatie tegen het coronavirus wordt uitgedeeld op 8 januari. Veghel heeft de landelijke primeur. Dan gaat de vaccinatielocatie in het voormalige distributiecentrum van Jumbo aan de Amert open. Wat gaat daar gebeuren en hoe verloopt het vacccinatieproces?
Wie gaat de vaccinatie in Veghel doen?
De vaccinatie gebeurt onder leiding van de GGD Hart voor Brabant. Over de locatie in Veghel zei Therese Claassen waarnemend directeur publieke gezondheid van de GGD Hart voor Brabant eerder: “Het pand, dat eigendom is van Bouwbedrijf van de Ven, voldoet aan de eisen vanuit het RIVM. En is bovendien geschikt om op te schalen zodat in de loop van volgend jaar hier ook de grote groep 18 tot 60 jarigen, zonder medische indicatie, terecht kan voor het coronavaccin.”
Wie worden eerst gevaccineerd?
Het vaccineren gebeurt volgens de strategie die door de Rijksoverheid is bepaald. Hoewel er stemmen opgaan daarvan af te wijken wordt daar op dit moment nog aan vastgehouden.
Nederland is onderverdeeld in zeven groepen. De eerste groep wordt dus vanaf 8 januari ingeënt. Voor de andere groepen noemt de overheid geen specifiek moment.
De eerste groep bestaat uit zorgmedewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Die vaccinatie gebeurt door medewerkers van de GGD. Zij krijgen allemaal het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.
Volgens de GGD wordt parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel als kan begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen in hun eigen woonomgeving een vaccin van Moderna aangeboden. Die vaccinatie gebeurt door de huisarts of de instellingsarts.
Groep 2 zijn 60-plussers, te beginnen met de oudste leeftijdsgroep. Die moeten naar hun instellings- of huisarts.
Daarna zijn de mensen onder de 60 met een medische indicatie aan de beurt. Dat is groep 3.
Groep 4 zijn de zorgmedewerkers van de mensen die in groepen 2 en 3 vallen. Daarna komen – in groep 5 – de zorgmedewerkers aan de beurt die direct in contact staan met coronapatiënten.
Groep 6 bestaat uit de overige zorgmedewerkers. En tot slot is er weer een massale vaccinatie door de GGD van mensen van 18 tot 60 jaar.
Is de GGD klaar voor zo'n grote operatie?
GGD Hart voor Brabant gaat voor deze laatste groep de grote logistieke operatie uitvoeren. Uitgaande van de totale groep 18-60 jarigen (die geen medische indicatie hebben) in regio Hart voor Brabant, bereidt zich voor om 600.000 inwoners te vaccineren. Wanneer de GGD deze laatste grote groep inwoners uitnodigt biedt de GGD naar verwachting meer locaties. Marieke Tetteroo, projectleider vaccinaties bij de GGD: "We oriënteren ons op meerdere vaccinatielocaties in ons hele GGD-gebied. Uiteindelijk hopen we dat er vijf locaties komen".
De GGD heeft vertrouwen het proces. Therese Claassen: “Als GGD hebben we jarenlange ervaring met grote vaccinatieprogramma’s. We hebben begin januari voldoende mensen klaarstaan om de vaccinatie-operatie uit te voeren. Hiervoor zetten we onze eigen mensen in aangevuld met personeel van zorginstellingen en arbodiensten waarmee wij samenwerken. Ook gaan we gebruik maken van bestaande en nieuwe samenwerkingsverbanden met externe partijen die personeel kunnen leveren. Daarnaast staan onze professionals klaar om alle vragen te beantwoorden. Wij zorgen er voor dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!”