Verkoop Duits lijntje voor tweemaal een euro
Foto van de ondertekening op locatie (v.l.n.r. Herman van Wanrooij (wethouder Boxtel), Wendy de Wild (directeur ProRail), Harry van Rooijen (wethouder Meierijstad)
Al sinds 1950 rijden er geen reizigerstreinen meer op het uit 1873 stammende Duits Lijntje van Boxtel naar Wesel (Duitsland). Toen in 2004 ook het goederenvervoer werd beëindigd, verloor de spoorbaan haar functie en kreeg de natuur de kans te groeien en te bloeien. Met de spoorbaan nog zichtbaar in het landschap volgden er initiatieven om het vervoer van reizigers en/of goederen weer op te starten. Steeds opnieuw bleken deze plannen niet haalbaar te zijn omdat er te weinig vraag was, ook niet in de verre toekomst. Daarom valt vandaag na bijna 150 jaar definitief het doek voor het Duits lijntje.
Blijvend zichtbaar
Voor ProRail is de verkoop belangrijk omdat het beheer en onderhoud van de gronden nu overgaat naar de beide gemeenten. Dat scheelt werk en kosten. De laatste maanden heeft ProRail nog kasten langs de baan ontmanteld waarvan de apparatuur nog bruikbaar is, denk bijvoorbeeld aan relais. Helemaal verdwijnen zal de spoorbaan niet. Sterker nog, de beide gemeenten vinden het juist belangrijk dat elementen van de spoorbaan, met haar cultuur-historische waarde, zichtbaar blijven in het landschap.
Fiets- en wandelroutes
Ook in de toekomst krijgt de voormalige spoorbaan een verbindende functie. Zo wordt een deel van het tracé onderdeel van de snelfietsroute tussen Veghel en Uden. Een ander deel wordt gebruikt voor de verdubbeling van de Keulsebaan. Verder komt er een fietsverbinding tussen de natuurgebieden de Maashorst en Het Groene Woud. Zo levert de verkoop volgens wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad een bijdrage aan het waarmaken van de ambities op het gebied van onder meer duurzaamheid, recreatie en toerisme. Wethouder Herman van Wanrooij van gemeente Boxtel geeft aan blij te zijn met de mogelijkheden die het Duits Lijntje biedt voor de bereikbaarheid van Boxtel en de mogelijkheden die ontstaan voor een goede invulling die aansluit bij de natuurwaarden, recreatieve en cultuurhistorische waarden.
MEIERIJSTAD - Verkoop Duits lijntje voor tweemaal een euro
In Liempde ronden ProRail en de gemeenten Boxtel en Meierijstad op donderdag 17 januari de verkoop af van een deel van de voormalige spoorbaan het Duits lijntje. De beide gemeenten nemen het oude spoortracé tussen Boxtel en de Zuid-Willemsvaart over voor het symbolische bedrag van een euro.