Verontruste buurtbewoners Boschvoort verenigen zich (video)
SINT-OEDENRODE - Buurtbewoners van chaletpark Boschvoort in Sint-Oedenrode voelen zich volledig in de kou staan en hebben zich verenigd in de Stichting Leefbaarheid de Koevering. De oprichting van de stichting is een reactie op de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers per 1 april op chaletpark Boschvoort aan de Koeveringsedijk.
De bewoners willen elkaar steunen en gezamenlijk optrekken om sterker te staan tegenover de gemeente Meierijstad, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en de eigenaar van het chaletpark. Die schitteren, volgens de bewoners, allemaal door afwezigheid en een totaal gebrek aan communicatie.
Veel onduidelijkheid
“Er zijn twee weken geleden gemeentelijke informatiebijeenkomsten geweest over de komst van de opvangplek voor asielzoekers. Maar nog altijd zijn er meer vragen dan antwoorden, terwijl 1 april nadert”, vertelt buurtbewoner en bestuurslid van de nieuwe stichting Janneke Janssen. Ze woont met haar man Robert en hun zesjarige zoon in een verbouwde boerderij pal naast het vakantiepark. “Eerder was er sprake van de opvang van 120 statushouders op het chaletpark voor de duur van drie tot zes jaar. Nu zouden er weer alleenstaande minderjarige asielzoekers komen, maar voor hoe lang is onduidelijk. Je hoort gewoon niets.”
Reactie gemeente
Volgens een woordvoerder van de gemeente Meierijstad 'zijn omwonenden meerdere malen uitgenodigd om zitting te nemen in een klankbordgroep en/of om met de gemeente in gesprek te gaan. Er is een inloopavond geweest en een extra bijeenkomst voor omwonenden van deze locatie. Op het verzoek om een klankbordgroep te vormen gaan omwonenden tot nu toe niet in.' Overigens staat die uitnodiging volgens de woordvoerder nog steeds. 'Verder zijn er diverse vragen beantwoord via de mail of op de website. Er is ook een speciaal mailadres voor vragen: opvang@meierijstad.nl.'
Inmiddels staat sinds woensdag op de website van de gemeente Meierijstad inderdaad veel meer informatie over de komst van de nieuwkomers en de locaties waar ze gaan komen. Over Boschvoort is er ook meer duidelijkheid: ‘In chaletpark Boschvoort komen alleenstaande minderjarige asielzoekers te wonen (AMV’ers). Dat zijn jongeren die nog niet volwassen zijn en alleen naar Nederland zijn gekomen. Er komen tussen de 50 tot 80 jongeren in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar.’
Bewakingscamera’s
De buurtbewoners balen verder dat de eigenaar van het chaletpark niets van zich laat horen. “We weten dat hij al ver voordat wij op de hoogte waren een huurcontact met het COA tekende,” vertelt Janneke. “We horen van bewoners op het park dat ze hals over kop moesten vertrekken en er zijn vier grote bewakingscamera’s neergezet.” Waarom wordt niet gezegd, maar de buurtbewoners voelen zich wel bekeken. “In de avond geven schijnwerpers op de camera’s speciaal licht. De hele omgeving kleurt dan groen.”
Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de camera’s op het chaletpark door de gemeente gecontroleerd. "Deze staan op eigen terrein en zijn niet gericht op andermans terrein of eigendommen. Hierover zijn omwonenden deze week geïnformeerd."
Plaatsen hek
Dinsdagavond kwamen buurtbewoners samen om een hek te plaatsen op de erfscheiding tussen de boerderij van de familie Janssen en het chaletpark. Volgens Robert Janssen is er al langere tijd onenigheid met de eigenaar van het vakantiepark over waar die grens precies ligt. "Nu deze weg vanaf april veel meer gebruikt gaat worden, heb ik er behoefte aan om mijn land af te zetten, om duidelijkheid te scheppen wat van mij is.”
Volgens zijn vrouw Janneke is er voorheen nooit overlast geweest van bewoners van het park, waar 26 woningen zouden staan. “Maar of dat in de toekomst mogelijk gaat veranderen, heeft ons dus nog niemand verteld."