Vlagheide wordt 'De Gezonde Berg' met veel sport en natuur
SCHIJNDEL – De Gezonde Berg. Als het aan landschapsarchitecten ligt wordt dat de naam waaronder de voormalige afvalberg de Vlagheide in Schijndel in de toekomst bekend zal staan. Een berg waar mensen op een sportieve manier kunnen recreëren, waar veel natuur en water zijn en een zonnepark.
Gerbert Smulders van Ontwerpbureau LOS Stad om Land uit Vught presenteerde dinsdagavond de eerste ideeën voor de voormalige stortplaats tijdens een digitale bijeenkomst aan een grote groep belanghebbenden.
'Central Park'
Waar de gemeente Meierijstad nog denkt aan een “central park” voor de inwoners van Meierijstad denken de landschapsarchitecten iets groter. Zij willen niet alleen de berg ontwikkelen maar ook de omgeving. Dan wordt de Gezonde Berg onderdeel van het Van Gogh Nationaal Park.
Desalniettemin is het idee om voor het middagje uit op de Gezonde Berg te mikken op inwoners van Meierijstad. Alleen als er eens een groot evenement wordt georganiseerd worden mensen van buiten verwacht.
Eerdse kant wordt rustig
Er zijn veel plannen voor de berg. Smulders benadrukte dat er ook naar de omgeving gekeken moet worden. De Vlagheide en de omgeving zijn min of meer verdeeld in drie delen. De landschapsarchitecten denken eraan om aan de kant van Eerde de natuur te versterken in aansluiting op de Eerdse bergen. Dat wordt het rustige stuk.
Tussen het bedrijventerrein van Schijndel en de Vlagheide zou het sportieve gebied ontwikkeld kunnen worden. De zonneweide zou dan aan de kant van de Koeveringsedijk moeten komen.
Smulders adviseerde om er niet één grote attractie van de te maken, maar meerdere kleine attracties waardoor de berg voor veel verschillende mensen aantrekkelijk wordt.
'Green mile'
Midden over er de Vlagheide is een “green mile” gepland waar je te midden van bermen vol bloemen over de hele berg kunt lopen of fietsen.
Ideeën voor kleine attracties waren er genoeg. Het varieerde van zandboarden tot een familiegolfbaan en van een skihelling tot een paintballterreintje. Het was een avond van zoveel mensen zoveel zinnen.
Bedrijven en verenigingen rond de Vlagheide pleitten er voor om goed ingepast te worden. Maar een aantal deelnemers stelde voor Netten IJzerhandel te verplaatsen en daar een parkeerplaats te maken. "Er zijn wat tegenstrijdige belangen," constateerde Liselore Burgman, ook landschapsarchitect.
Behalve de Vlagheide worden ook de twee MOB-complexen in het plan meegenomen. Het zonnepark mag alleen onder strenge voorwaarden worden aangelegd. Dat moet helemaal worden ingepast. Er waren al voorbeelden van zonneparken met een zonnebloemprint. “Er is met ons niet gesproken over windmolens,” aldus Smulders. Die staan dan ook niet in de plannen.
Particuliere gronden
De landschapsarchitecten hebben zich bij een plannenmakerij niet laten hinderen door het feit dat een deel van de grond die ze mee willen ontwikkelen particulier eigendom is. Ze willen bijvoorbeeld ergens tussen de Koeveringsedijk en de Veerse Heide een watergebied. Voor dat probleem wordt later een oplossing gezocht.
De komende maanden wordt met nog meer belanghebbenden gesproken en worden alle plannen verder uitgewerkt. Er wordt ook gezocht naar publieke investeerders die mee willen doen. Dat kunnen bedrijven zijn die nu al aan de Vlagheide grenzen en die bijvoorbeeld willen uitbreiden.