Vluchtelingen tonen met expositie in Schijndel hun kijk op vrijheid
MEIERIJSTAD - In september begint de herdenking van Operatie Market Garden, vijf jaar geleden. Een basecamp, overzichtstentoonstellingen, fietstochten, herdenkingen: Meierijstad wordt er aan herinnerd dat we 75 jaar geleden de vrijheid terug kregen.
In de KEG- EXPO en het museum Jan Heestershuis wordt hard gewerkt om ook in september van start te gaan met een tentoonstelling. Niet alleen over 75 jaar terug, maar ook over de betekenis van vrijheid nu.
Wat betekent vrijheid voor mensen die hun huis en haard hebben moeten verlaten. Zes internationaal bekende kunstenaars die ooit naar Nederland zijn gekomen, laten dat in hun werk zien. Op 31 augustus wordt de expositie "Vrijheid" geopend. In het museum Jan Heestershuis wordt daarnaast in het woonhuis een expositie getoond over Heesters in de oorlog.
Verbinding
Gast-curator is kunstenaar Senad Alić: “Ik geloof in de kracht van kunst als communicatiemiddel. Om elkaar te begrijpen heb je een gemeenschappelijke taal nodig. Kunst kan een verhaal van iemand los peuteren dat in een donkere kamer verstopt was. Dat verhaal kun je vormgeven zodat mijn verhaal ook een verhaal wordt voor een ander. Op die manier zijn we echt zichtbaar voor elkaar. Dat zorgt voor verbinding.”
Senad Alić kwam in 1992 , tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië, naar Nederland. Zijn schilderijen en tekeningen worden overal in Nederland en daarbuiten geëxposeerd. Naast autonoom kunstenaar houdt Senad zich ook bezig met community-art. Samen met andere kunstenaars ontwikkelde hij vele projecten voor stadswijken en voor organisaties als Pax Christi, Unicef en Vluchtelingenwerk. Met stichting Vrolijkheid brengt hij al 20 jaar kunst naar asielcentra in het land. Daarnaast is hij artistiek leider van stichting De Werkelijkheid met meer dan 70 makers , vaak met een vluchteling- of migratieverleden.”
De tentoonstellingen die te zien zijn in de KEG EXPO en in het Museum Jan Heestershuis tonen het werk van: Mousa Ramou uit Syrie, Safaa Khazal afkomstig uit Irak, Azin Yazdi en Nosrat Mansouri beiden uit Iran, de Russische Olga Grigorjeva en van gastcurator Senad Alić.