Voorlichting Spoofing. Want het kan iedereen overkomen
SINT-OEDENRODE – Maakhetzeniettemakkelijk.nl. Meer dan 100 ouderen zagen deze hartekreet dinsdagavond meerdere keren op het digitale scherm bij Zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode voorbijkomen. Zij waren afgekomen op de informatieavond over het herkennen van babbeltrucs en internetfraude. Kortweg spoofing genoemd. Een voorlichtingsavond op initiatief van de gemeente Meierijstad, samen met Senior-Rooi, Zorgcoöperatie Rooi en de cliëntenraad van Odendael.
In bijna 2 uur tijd werden onderwerpen behandeld als babbeltrucs, meekijken tijdens pinnen, phishing en smishing, whatsappfraude, helpdeskfraude, spoofing en datingfraude. Via korte filmpjes kregen de belangstellenden een indruk hoe criminelen op een geraffineerde wijze geld afhandig proberen te maken.
Geld kwijt
Bijvoorbeeld door zich via whatsapp voor te doen als een (klein)zoon- of dochter die plotseling financiële problemen heeft en vraagt om een soms groot geldbedrag over te maken. Of de bankbediende die belt met de mededeling dat het geld op je rekening gevaar loopt en naar een veilige rekening moet worden overgemaakt. De doorgaans vriendelijke beller loodst het geld van zijn slachtoffer van de ene naar de andere rekening en de laatste raakt hiermee flink wat geld kwijt. Ook datingfraude kwam in beeld. Een smoorverliefde dame haakte op het laatste moment af om voor haar nieuwe buitenlandse vriend geld over te maken omdat diens eigen bankrekening plotseling geblokkeerd was.
Checken en nog eens checken
In alle voorbeelden kwamen de dringende adviezen naar voren: ‘Doe het niet’, ‘Wees alert’, bel die klein-zoon of dochter die om geld vraagt eerst op het oude bekende nummer en vraag of het allemaal klopt wat er gevraagd wordt. Bel naar het jouw bekende telefoonnummer van de bank wanneer gevraagd wordt om al je geld over te maken naar een (zogenaamde) veilige rekening. En geef aan niemand je bankpas(sen) mee. De bank stuurt hiervoor niemand langs.
Doe altijd aangifte bij de politie
Tijdens deze voorlichtingsavonden is het niet vreemd dat je veel van deze frauduleuze handelingen voorbij hoort komen. Verschillende van deze voorbeelden werden door mensen in de zaal bij Odendael herkend. Men had dat zelf meegemaakt of men had familieleden of vrienden die slachtoffer van internetfraude waren geworden en op deze manier geld waren kwijtgeraakt. Voordeel hiervan is wel dat wat deze mensen vertellen ook als waarschuwing telt voor de ander. “Verbreek de verbinding als je het niet vertrouwt, kijk om je heen en scherm met je handen je pincode af die je intoetst. Of vraag aan iemand die te dicht bijstaat om een stap naar achteren te doen. Maak nooit zomaar geld over en laat niemand zomaar binnen“. Daarnaast was ook het advies: Ben je opgelicht, doe altijd aangifte bij de politie. Jouw geld heb je daarmee niet direct terug maar bij meerdere en soortgelijke aangiftes kan er wel een onderzoek worden verricht. Al is het maar ter voorkoming van meerdere slachtoffers.
Weerbaarheid vergroten
En het voorkomen van fraude,was nou juist ook de bedoeling van deze avond, vertelde burgemeester Kees van Rooij die ook de gehele bijeenkomst aanwezig was. “Als je ziet hoeveel vingers er omhoog gaan op de vraag hoeveel mensen met internetfraude te maken hebben gehad dan is het terecht dat het voorkomen van fraude een speerpunt is in ons integraal veiligheidsplan. We moeten de mensen weerbaar maken tegen deze digitale onveiligheid. Maar ons doel is niet om de mensen pessimistisch te laten worden van al deze voorbeelden, maar dat men tips deelt en vertelt hoe het beste te handelen. Dubbel checken en zorgen dat je niet bedonderd wordt. Want het kan iedereen, ook mij, morgen overkomen. Daarom is het goed om de weerbaarheid in de samenleving te versterken. Iets wat we hier vanavond in Sint-Oedenrode ook proberen te doen”.