MEIERIJSTAD - Het wordt voor sociale en culturele organisaties steeds lastiger om aan vrijwilligers te komen. En door de coronacrisis wordt dat nog eens extra moeilijk. Door de nieuwe lockdown zitten veel vrijwilligers weer thuis. En de vraag is of ze terugkomen als straks alles weer open gaat. Omroep Meierij polste de stemming bij een aantal verschillende clubs en welzijnsorganisaties.

Vergrijzing
Frans Vonk is bestuurslid en de coördinator van de vrijwilligers op de Schaapskooi in Wijbosch. Vonk maakt zich zorgen over de toekomst. Hij is al meer dan tien jaar betrokken bij de Schaapskooi en ziet het vrijwilligersbestand ouder worden: "Degenen die er toen waren zijn er allemaal nog bij, en er zijn elke 'jongeren' van zestig, vijfenzestig jaar bijgekomen, maar dat is op één hand te tellen."

Mantelzorg
Volgens Vonk komt dat omdat gepensioneerden tegenwoordig veel meer tijd kwijt zijn aan het bijspringen bij de gezinnen van hun kinderen: "Ze moeten tegenwoordig veel meer oppassen kleinkinderen, de kleintjes brengen en ophalen van school. Er komen veel andere taken bij." Ook Sophie Dirkse van welzijnsorganisatie Ons Welzijn ziet een ontwikkeling waarbij mensen steeds meer tijd kwijt zijn voor het verzorgen van mensen in hun directe omgeving. Deze mantelzorgers houden dan minder tijd over voor vrijwilligerstaken.

Kansen
Wethouder Rik Compagne ziet het niet zo somber in. Hij wil vooral benadrukken dat de vergrijzing ook een kans biedt. Er is sprake van een dubbele vergrijzing waarbij het aandeel ouderen groter wordt en de ouderen ook langer leven. "Die nieuwe groep ouderen is vaak nog heel vitaal" aldus Compagne. "De mensen willen graag nog zinvol bijdragen aan de samenleving."

Corona
Maren Brakke van het Steunpunt Vrijwilligers van Welzijn de Meierij valt het op dat corona roet in het eten gooit. "Je ziet vrijwilligers in de crisis afhaken. Zodra ze thuis zitten gaan ze andere dingen doen, en na de lockdown komen die mensen niet meer terug." Maar dat geldt niet voor alle organisaties. Bart Eijkemans van Woonservice Boschweg zag ná de vorige lockdown juist alle vrijwilligers weer terugkomen in het Gasthuis en de Bloemenwijk in Schijndel: "Dat is geweldig om te zien. Die zijn echt blij dat ze weer aan de gang kunnen."

Werven
Maar Eijkemans moet ook constateren dat het vooral dezelfde mensen zijn die terugkomen. Het aanwerven van nieuwe jonge mensen gaat lastiger. Hoe dat komt weet Hetty Klerks van Natuurwacht Sint-Oedenrode eigenlijk niet. De Natuurwacht probeert ouders te benaderen via de activiteiten van de kinderen.: "We nodigen ouders uit om mee te helpen en we hopen op die manier het enthousiasme aan te wakkeren bij de ouders." Maar de nieuwe vrijwilligers melden zich maar mondjesmaat. Klerks denkt dat het komt door de drukke agenda van ouders: "Ouders van nu hebben geen tijd, dat is wat ik steeds terug hoor. Ze werken de hele week, ze moeten de kinderen rijden en halen bij het voetbal op zaterdag en ze kunnen zich echt niet binden." Door En dat is erg jammer, want door het tekort aan vrijwilligers was de Natuurwacht bijna opgehouden te bestaan. Ze zochten een nieuwe secretaris, en die hebben ze gevonden. "Gelukkig wil één van de ouders het werk overnemen, anders had de rest van het bestuur dat werk erbij moeten nemen, en dat is gewoon teveel," zegt Klerks opgelucht.

Jongeren
Dat drukke bestaan geldt niet alleen voor ouders, maar ook voor jongeren. Zou het komen doordat jongeren veel meer achter een scherm zitten en zich de hele dag vermaken met Netflix en op de sociale media? Sophie Dirkse van Ons Welzijn uit Veghel denkt van niet. Jongeren van nu hebben veel meer verplichtingen dan een tijd geleden. "Door de basisbeurs moeten jongeren vaak een baantje erbij nemen en zijn ze zo tien tot twaalf uur per week kwijt, naast hun toch al drukke studie."`

Vraag en aanbodHet werven is ook een kwestie van het matchen van vraag en aanbod. Daarom hebben de welzijnsorganisaties met hulp van de gemeente een online vacaturebank ingericht. Wie zich op wil geven als vrijwilliger kan terecht op de websites van Ons Welzijn in Veghel en de kernen eromheen en Welzijn de Meierij in Schijndel en Sint-Oedenrode. Daar komen alle vacatures samen en kunnen mensen kijken welk werk bij hen past. Want, en dat benadrukken de organisaties, vrijwilligerswerk hoeft niet al je kostbare tijd op te slokken, al met een paar uurtjes per week zijn veel clubs gered.

Saamhorigheid
Met publieksacties en een website proberen de verenigingen en clubs de drempel zo laag mogelijk te maken. Maar een goede manier van werven blijft toch mond-tot-mondreclame, benadrukt Bart Eijkemans van Omroep Meierij en Woonservice Boschweg. Het persoonlijk contact is belangrijk, omdat vrijwilligers toch graag deel uitmaken van een groep. En die saamhorigheid is en blijft één van de belangrijkste drijfveren om mee te doen. Daarom blijven clubs als de reddingsbrigade in Veghel ook tijdens corona in contact met hun leden, zegt Jeroen Höppener van de reddingsbrigade: "Het saamhorigheidsgevoel is heel belangrijk. Daarom moeten we tijdens de lockdown andere activiteiten aanbieden, zoals buitenactiviteiten en online samenkomsten." Op die manier blijven leden zich verbonden voelen en komen ze graag weer terug als de lockdown voorbij is.