Waarom heeft het Napoleonskerkje een dak van stro?
Nieuw raadsel onthuld in derde aflevering Parels van Schijndel
SCHIJNDEL – De derde aflevering van de Parels van Schijndel, die dinsdag begint, gaat over het Napoleonskerkje. Programmamaker Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.
Na de 80-jarige oorlog wordt het protestantisme de staatsgodsdienst. De roomskatholieken kunnen terecht in schuurkerken op de grens van de Vrijstaat in Uden. Schuurkerken hadden een dak van stro als teken van ondergeschiktheid aan de protestanten. Na 150 jaar komen de roomskatholieke Fransen en wordt Lodewijk Napoleon van 1806 tot 1810 Koning van Nederland. De katholieken krijgen hun kerken terug en Lodewijk Napoleon zorgt ervoor dat de protestanten een kerkje krijgen: het Napoleonskerkje aan de Hoofdstraat.
Het kerkje in Nuenen, zoals geschilderd door Vincent van Gogh, geldt als voorbeeld voor het Napoleonskerkje. Het Napoleonskerkje is onder Schijndelaren beter bekend als Bloemenkerkje omdat er jaren een bloemist is gehuisvest. Op dit moment is er een architectenbureau in gevestigd.
Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker: na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.
Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de derde aflevering hier bij. Deze nieuwe aflevering begint dinsdag.
Wie online wil kijken, kan nu alvast een voorproefje krijgen. Alle eerdere afleveringen van Parels van Schijndel zijn te zien op ons YouTube-kanaal.