Wanneer kunnen we eindelijk weer een beetje losgaan op een feestje?

Jongeren snakken naar versoepeling maatregelen

MEIERIJSTAD – Af en toe komen er nog beelden voorbij van overvolle voetbalstadions en evenementen waarbij je over de koppen kunt lopen. Ze lijken te dateren uit de prehistorie. Corona heeft ons leven enorm beperkt. Jongeren worden extra hard geraakt in hun studie, bijbaantje en vrijetijdsbesteding. Met de kerstdagen in zicht en geen eindstreep in beeld blijft het aantobben met de omstandigheden.

Een groot landelijk onderzoek onder 12.000 jongeren, begin dit jaar uitgevoerd door GGD Hart voor Brabant, toonde aan dat een behoorlijke groep jongeren aangaf problemen in hun dagelijks leven te ervaren. Gevoelens van eenzaamheid, psychische zorgen of gevoelens van onveiligheid komen meer voor dan voorheen. De coronacrisis heeft dit er niet beter op gemaakt.

Professionals herkennen toename klachten

Jack Elbers, jongerenwerker van Welzijn de Meierij, ervaart ook dat steeds meer jongeren niet lekker in hun vel zitten. “We merken dat depressieve klachten toenemen en worden versterkt,” vertelt Jack. “Het gemis aan sociale contacten hakt erin. Met die tweede golf duurt het allemaal zo lang. De behoefte om elkaar te ontmoeten is groot. Veel jongeren zijn hun horecabaantje kwijt en missen inkomsten”. Jack hoort onder jongeren geluiden dat door alle beperkingen onderling sneller irritaties ontstaan. Het lontje is duidelijk korter geworden. Het geduld raakt op.

Lees ook: Jongeren zitten niet lekker in hun vel

Jongeren lichten hun situatie toe

Rens is 19 jaar, woont in Sint-Oedenrode en volgt een ICT-opleiding. “Die extra vakantietijd was in het begin wel leuk, maar dat verveelde al snel,” vertelt Rens. “Dat online leren vind ik tien keer niks. Je krijgt nauwelijks uitleg over je vragen en het is totaal anders dan fysiek les krijgen. Ik zit dan in de thuismodus en die is veel minder actief dan als ik naar school ga. De interactie en het leerrendement daar is veel hoger”.

Rens vindt het enorm saai dat de kroegen dicht zijn. Zijn baantje in de horeca is hij nu kwijt. Aan het eind van de maand komt hij nogal eens geld te kort. Vroeger zat zijn hele agenda vol, maar nu is er volop ruimte. De rust die dat geeft is wel een positief puntje vindt hij. Rens vult zijn tijd met online gamen met vrienden. Zo vermaakt hij zich wel, maar mist de contacten zoals die er normaal gesproken waren. Hij is blij dat zijn stage op 1 januari start. Dan kan hij eindelijk weer de hele week lekker aan de slag.

Wesley is 15 jaar. Hij vindt de beperkende regels lastig en soms onduidelijk. Het liefst gaat hij met zijn vrienden buiten wat chillen, maar daar kreeg hij te maken met de politie en handhavers. “Als die in de straat aankwamen, dan moesten we zo snel mogelijk wegwezen. Bleven we staan, dan kon je een boete krijgen”. Wesley mist de uitstapjes en etentjes met de hele familie. Hij kijkt uit naar het afsteken van vuurwerk, maar dat mag nu ook niet meer. Al met al vindt hij de situatie steeds irritanter worden. Het duurt allemaal zo lang.

Jongerenwerk maakt er het beste van

De tweede golf maakt het gemis aan de normale menselijke contacten nog groter, omdat het nu al zo lang duurt. Het jongerencentrum Honk 1224 in Rooi werkt op afspraak vooraf. Maximaal mogen er twaalf jongeren binnen komen. Jongerenwerker Jack Elbers zegt het fijn te vinden dat ze hier nog terecht kunnen. Eerder is gewerkt met een online inloop, maar daar is de rek wel uit. De belangstelling is een stuk minder geworden dan in het voorjaar.

Het straathoekwerk blijft wel gewoon doorlopen. Er worden vanuit het centrum steeds wat activiteiten georganiseerd. Binnenkort is er een quiz gepland waar jongeren zich voor kunnen aanmelden. Met kerst is er een Crime Night. In teams werken de deelnemers samen om een moord op te lossen. Als de scholen een week extra vakantie krijgen zal dit ook extra inzet van jongerenwerk vergen. Wellicht in de vorm van nieuwe activiteiten.

Het is wachten op verbeterende omstandigheden waardoor de maatregelen kunnen worden versoepeld. Het ontbreken van een einddatum en de lange duur maken het allemaal erg vervelend op dit moment.