“We zien vergrijzing nog te vaak als een probleem”
Butterfly Effect in Wijbosch
WIJBOSCH – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: het Butterfly project in Wijbosch.
“We zien vergrijzing nog te vaak als een probleem. Er is een enorme groep vitale ouderen die iets wil betekenen voor de gemeenschap waar ze wonen. Sterker nog: zij kunnen wezenlijk bijdragen aan de leefbaarheid in hun dorp. We moeten minder ‘zorgelijk’ denken en veel meer vanuit de kracht van de gemeenschap.” Dat is de stellige overtuiging van Stijn van Kreij, oprichter van Butterfly Effect.
Tiny houses
Maar hoe doe je dat dan: de kracht van de gemeenschap beter tot uiting laten komen? Butterfly Effect doet dat door op het terrein van zorginstellingen éénpersoons tiny houses te realiseren. Het plan is om bij Annahof in Wijbosch zulke woningen te maken. In november tekende Henri van Boxmeer, directeur clustr Schijnel bij Laverhof, de intentieovereenkomst om de haalbaarheid van dit plan te gaan verkennen. Hij vindt dat het Butterfly Effect perfect aansluit bij Annahof Plus. “Daarin staat een leefgemeenschap waar mensen voor elkaar klaar staan centraal. Butterfly Effect voegt daar wat aan toe: het huisvesten van mensen die geen zorg van Laverhof nodig hebben, maar die vanuit hun levenshouding graag zorgzaam willen samenleven.” Ook Kees Goos, voorzitter van de dorpsraad, ziet de meerwaarde van het concept van Butterfly Effect. “Deze ontwikkeling is erg kansrijk in Wijbosch. Als kleine kern zijn we groot in saamhorigheid. Tegelijkertijd kan zo’n plan ook de leefbaarheid stimuleren.”
Ruimte geven
Steeds vaker hoor je dat appartementen in verzorgingshuizen toegewezen worden aan jongeren. In ruil voor goedkope woonruimte worden ze geacht vrijwilligerswerk in de huizen te doen. Stijn van Kreij. “Wij hanteren bewust geen leeftijdscriterium maar gaan uit van het intrinsieke verlangen van mensen om zorgzaam samen te leven en op basis van talent en interesse met elkaar verbonden te zijn. Ik kom zelf uit een klein dorp en weet hoeveel kracht er in een hechte gemeenschap zit. Maar dan moet je wel de ruimte aan die kracht geven.” Henri van Boxmeer vult aan: “Wat ik belangrijk vindt is dat dit project gestoeld is op gelijkwaardigheid en wederkerigheid. De bewoners van de tiny houses zorgen niet voor de bewoners van Annahof. Ze helpen elkaar op een natuurlijke, vanzelfsprekende manier.” Kees Goos is het daar volmondig mee eens “Je moet mensen de kans geven om zich te ontplooien. Daar worden de mensen én de hele gemeenschap beter van.”
Menselijke maat
De menselijke maat speelt de hoofdrol bij Butterfly Effect. “Mijn drijfveer achter dit project is dat het uitgaat dat elk mens – ongeacht zijn leeftijd of eventuele beperking - betekenisvol kan zijn. Soms is dat simpelweg er zijn voor een ander. En wat ook fijn is: het project groeit organisch en start niet te groot. Het gaat letterlijk en figuurlijk uit van een menselijke maat.” Dat klopt, want vooralsnog is het idee om 10 tot 15 sociale huurwoningen bij Annahof te plaatsen. Stijn van Kreij: “De intentie om dit snel te realiseren is er bij alle partijen, waaronder de gemeente Meierijstad. Het goede nieuws is dat de Provincie Noord-Brabant ons een lening heeft toegekend waardoor ook sociale fondsen en banken dit project mede mogelijk willen maken. Dat geld is inderdaad een belangrijke impuls, maar veel belangrijker is het signaal dat de Provincie gelooft in de kracht van een zorgzame leefgemeenschap.”