Weienvensehoeve verhuist naar Damianenklooster
SINT-OEDENRODE – Zorgboederij de Weienvensehoeve uit Sint-Oedenrode gaat gefaseerd de ruimtes van verslavingskliniek Promentis in het Damianenklooster huren. In de kamers zullen uiteindelijk maximaal 42 bewoners gaan wonen.
Eerder liet de eigenaar van het pand, Sorghuys Meierijstad, weten dat zij bij een doorstart van het failliete Promentis, het huurcontract met de verslavingskliniek niet zou voortzetten. Reden daarvoor is dat de beslotenheid van een verslavingskliniek soms haaks stond op de transparantie en openheid die Sorghuys Meierijstad in het gebouw én op het terrein nastreeft.
LEES OOK: Doorstart én verhuizing voor Promentis
Zelfde visie
Voor Sorghuys Meierijstad is het belangrijk dat de Weievensehoeve haar visie op de ontwikkeling en invulling van het gebouw en terrein deelt. Eigenaar Heino van der Lee legt dat uit. “Sorghuys Meierijstad richt zich op wonen, zorg en welzijn. Wij passen perfect binnen deze visie. We bieden een veilige leefomgeving voor iedereen die extra zorg en begeleiding nodig heeft. In een huiselijke en familiaire sfeer werken bewoners bij ons aan hun toekomst. Met de plannen van Sorghuys Meierijstad om ook het terrein verder te ontwikkelen kunnen we onze bewoners een totaalpakket aanbieden in wonen, dagbesteding en persoonlijke ontwikkeling. Samen hopen wij een plek te creëren voor de omgeving waar bijvoorbeeld ook een kop koffie gedronken kan worden en iedereen kan genieten van het landgoed.”
‘Proefperiode’
De vraag of de Weienvensehoeve en Sorghuys Meierijstad in de praktijk ook bij elkaar passen is al beantwoord. Vanaf september wonen 16 bewoners al in het Damianenklooster. Zij verhuisden van de boerderij in Nijnsel naar het terrein. Begin 2022 zullen 9 bewoners naar het Damiaenenklooster verhuizen en mei nog eens 9. Uiteindelijk zal de Weievensehoeve 42 bewoners kunnen huisvesten in het Damianenklooster.. Voor de voormalige behandelruimtes en het restaurant van Promentis gaat de Weienvensehoeve zoeken naar partners die binnen het gedachtegoed van de zorgboerderij deze ruimtes willen invullen.
Uitbreiding
De Weienvensehoeve heeft in Nijnsel en Sint-Oedenrode meerdere locaties. Die gaan zeker niet sluiten. De boerderij in Nijnsel blijft onder meer een dagbestedingslocatie. De trainingshuizen en ambulante plekken in Sint Oedenrode blijven gewoon bestaan, net als het activiteitencentrum in Nijnsel . Sterker nog: de Weievensehoeves is daar druk bezig om een kringloopwinkel op te zetten.
Drie fases
Het gedachtegoed van de Weievense Hoeve is dat mensen gefaseerd begeleid worden om zelfstandig(er) te wonen, werken en leven. In drie fasen worden ze ondersteund om stappen te zetten in hun zelfstandigheid. In de eerste fase is de begeleiding intensief, in de derde fase is er alleen begeleiding waar nodig. “Onze groep bewoners is heel divers, maar heeft ook één ding gemeen,” legt Heino uit. “Ze zijn vastgelopen in een van de leefgebieden, zoals relaties, gezondheid, wonen, financiën of werk. Soms is er sprake van GGZ-problematiek of een licht verstandelijke beperking. Wij focussen niet op de beperkingen of hindernissen, maar vooral op wat nodig is om zelfstandiger te functioneren. Dat betekent dat we elke cliënt op maat begeleiden en helpen.”
Levendig terrein
Sorghuys Meierijstad wil nadrukkelijk het Damianenklooster en het omringende terrein een open en gastvrij karakter geven. De Weienvensehoeve gaat daar heel actief aan bijdragen. Heino: “We delen de visie van Sorghuys Meierijstad om het terrein zoveel mogelijk te herstellen in zijn oude glorie. Daar is al een start mee gemaakt. Onze bewoners helpen om het terrein op te knappen. We zullen ook een deel van de boerderijdieren naar het klooster overbrengen. We geitenverblijf is al in aanbouw. Ook schapen, eenden en kippen zullen verhuizen naar het kloosterterrein. En we hebben aleen begin gemaakt met de aanleg van een moestuin. We herbruiken daarbij zoveel mogelijk materialen van het terrein zelf.”
Meer weten over de Weienvensehoeve? Kijk dan naar de special van Zorg vur Mekaar over deze zorgboerderij van 9 tot en met 15 november na de nieuwsuitzending van RondOm.