Welke inwoner van Meierijstad wil vereeuwigd worden in een kunstwerk?
Florentijn Hofman gaat bijzonder kunstwerk vormgeven.
VEGHEL - Een snelfietsroute langs het welbekende Duitse Lijntje zal medio 2022 klaar zijn voor gebruik. Fietsers kunnen de 7 kilometer lange route tussen Uden en het industrieterrein De Dubbelen in Veghel dan veilig en snel afleggen. Maar er is meer. Het wordt ook een aantrekkelijke route door minstens drie bijzondere kunstwerken van Florentijn Hofman.
Inwoners van Meierijstad worden actief betrokken bij de uitwerking van het kunstwerk. Zo krijgt de fietsverbinding een extra dimensie met een kunstverbinding. Florentijn Hofman zoekt mensen die model willen staan als fietser. Hij zoekt twee fietsende scholieren, iemand met een speed pedelec, een meisje dat met losse handen fietst, een ouder die een fietsend kind duwt, twee wielrenners en een ‘ANWB-stelletje’; een man en vrouw met dezelfde fiets en fietskleding.
De modellen komen later, niet herkenbaar, ergens als groot kunstwerk in groepjes langs het snelfietspad te staan. Aanmelding kan via email snelfietsroute@meierijstad.nl, onder vermelding van de naam, leeftijd en adres. Voeg ook een recente foto en een korte motivatie toe.
Half Nul
Het kunstwerk dat Florentijn Hofman gaat maken, genaamd Half Nul (H0), moet levensecht worden. Hij liet zich inspireren door de spoorweg die langs het fietspad loopt. Half Nul heeft betrekking op een naam voor schaalvergroting die in de modelbouw van treinen wordt gebuikt. Het concept is klaar. Het kunstwerk bestaat uit zeker drie groepjes van drie of meer verschillende fietsers op drie locaties.
De aluminium beelden worden maximaal 3,5 meter hoog en voorzien van een gekleurde coating. Van veraf lijken de figuren niet zo groot en vrij gedetailleerd, maar van dichtbij zijn ze juist groot en ruw.
Beroemd door de enorme gele badeendjes
Florentijn Hofman (44) woont in Arnhem en is als kunstenaar vooral bekend door zijn gigantische dierfiguren. Zijn grote gele badeenden van soms wel 32 meter hoog zijn op veel havenplaatsen in de wereld te zien. In Arnhem is een 9 meter hoog feestaardvarken een blikvanger. Zijn werk draait vooral om perspectief en onderlinge verhoudingen. Daarom zijn de werken vaak ‘blow ups’, opschalingen van de werkelijkheid. Hofman probeert een boeiende cocktail te maken van de omgeving, de geschiedenis en de sociale context.