Welzijn De Meierij zoekt taalmaatjes
SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Herken je dat? Dat je in het buitenland op vakantie bent en maar bitter weinig snapt van de taal? Dan wordt het leven knap ingewikkeld. Want iets vragen, lezen of begrijpen kost dan heel veel tijd en energie. 8 tot 10% van de inwoners in Meierstad heeft hier elke dag mee te maken. Zij hebben moeite met de Nederlandse taal of met het omgaan met computers, tables of smartphones. Daardoor is het voor hen lastig om goed mee te doen in de maatschappij. Daarom organiseert Welzijn De Meierij verschillende taalactiviteiten, waarbij vrijwilligers onmisbaar zijn.
Cursussen en cafés
Om meteen maar een misverstand uit de weg te ruimen: moeite hebben met taal of computers komt bij alle leeftijden voor. “In elke klas op de middelbare school zitten kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven of het werken op de computer,” vertelt Ciska van Harten, taalhuiscoördinator bij Welzijn De Meierij. Toch komen vooral 50+’ers naar de taalcursussen en de leesclub. “Deze mensen hebben soms jarenlang heel inventief kunnen verbergen dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Soms speelt schaamte daarin een rol, al is dat echt niet nodig,” vertelt Ciska. “Gelukkig durven steeds meer mensen de stap naar onze cursussen te zetten. Vaak is er een directe aanleiding. Zo was er een cursiste die haar kleinkind wilde gaan voorlezen.” Welzijn De Meierij organiseert naast taalcursussen en een leesclub ook taalcafés. “Dit zijn inloopbijeenkomsten voor mensen die Nederlands niet als moedertaal spreken. Bij het taalcafé kunnen ze laagdrempelig Nederlands oefenen. De behoefte hieraan is groot. We zouden daarom heel graag een tweede taalcafé starten in de Bloemenwijk in Schijndel.”
Taalmaatjes en -coaches
Om mensen goed te kunnen begeleiden zijn vrijwilligers onmisbaar, benadrukt Cisca. “Zij zorgen dat er voor iedereen genoeg tijd en aandacht is. Dat is erg belangrijk. Daarom zoeken we vrijwilligers die taalmaatje of taalcoach willen worden.” Vrijwilligster Elly kan het iedereen aanraden. “Ik ben nu ruim 7 jaar vrijwilligster bij het taalcafé in Schijndel en vind het heel erg leuk om te doen,” vertelt ze. “Het is fijn dat je mensen dingen kunt leren en dat je ze met kleine stapjes vooruit ziet gaan. Door dit werk besef ik hoe lastig, maar ook hoe belangrijk, het is om een andere taal te leren. Ik geniet ervan als mensen iets leren en het bij het taalcafé naar hun zin hebben. Om iets te leren is het belangrijk dat je in kleine groepjes kunt werken, zodat iedereen genoeg aandacht krijgt. Daarom zijn extra vrijwilligers meer dan welkom.”
Belangrijke basis
Lezen, schrijven en ‘computeren’ zijn een belangrijk basis om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. Voor veel mensen is dat heel vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Dat is ook de ervaring van docente Franka Voortwist-van Hal. Zij geeft al enkele jaren de cursus ‘Lang zullen ze lezen’ in Sint Oedenrode. “Vaak was het voor cursisten een enorme stap om zich aan te melden voor de cursus. Zij schamen zich soms voor hun taalprobleem en dat is echt onterecht. Ik vind het knap dat deze cursisten werken aan beter lezen, schrijven en het leren van spellingsregels en nieuwe woorden. Maar belangrijker is dat de cursisten vaak meer zelfvertrouwen krijgen en de schaamte naar de achtergrond verdwijnt.”
Onmisbare vrijwilligers
Leren is leuk: dat is een belangrijke ervaring die cursisten opdoen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Docente Gerry Swinkels: “Elke cursist heeft zijn of haar eigen leerdoel en geeft aan wat hij wil leren. Het is vaak maatwerk. De een wil graag beter leren lezen, de ander stoeit met de werkwoorden … Daarom werken we niet met standaardboeken voor de hele groep. Een vrijwilliger kan, onder toezicht van de docent, met een tweetal of één-op-één met mensen een vaardigheid oefenen. De groei van hun zelfvertrouwen is heel belangrijk voor cursisten. Ook het onderlinge contact is soms heel belangrijk. Het blijft mooi om te zien dat het zelfvertrouwen van cursisten zichtbaar groeit. Ze durven gemakkelijker schriftelijk contact te leggen, zoals e-mails sturen of Whatsappen, en voelen zich meer op hun gemak als ze moeten lezen of schrijven.”
Ander leven
Cursisten zijn achteraf altijd blij met de stap die ze gezet hebben. Zo ook een cursist van Franka. “Twee jaar geleden stond in de krant een advertentie over leren lezen en schrijven voor volwassenen. Ik dacht: dat is niks voor mij. Ik ben 50+, kan toch niet meer leren schrijven. Maar ik ben zo blij dat ik de cursus ben gaan volgen. Ik merk dat ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen. Als ik vroeger een cursus had op het werk maakte ik me de hele week al druk. En ik moet op mijn werk steeds meer dingen opschrijven en oplossen. Zo werd ik er elke keer mee geconfronteerd dat ik niet goed kon lezen en schrijven. Als ik Franka niet had gehad en de cursus niet had gedaan, was mijn leven heel anders gelopen. Dan had ik mijn werk niet kunnen blijven doen.”
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk als taalmaatje of taalcoach?
Neem dan contact op met Welzijn De Meierij.