Werken aan een website zonder beperkingen

MEIERIJSTAD – Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Het thema is digitale toegankelijkheid. De overheid zet steeds meer informatie en formulieren op internet. Daarom is de overheid verplicht om websites toegankelijk te maken. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Vanaf 23 september 2020 is elke overheidsorganisatie verplicht dat iedereen, ook mensen met een beperking, volledig gebruik kan maken van hun website. Hoe toegankelijk een website is staat in een toegankelijkheidsverklaring. Daarin staat aan welke toegankelijkheidscriteria een website al voldoet, wat nog beter kan en hoe die verbeteringen aangebracht worden.

Testen

Papier is geduldig, maar de bezoekers van een site wat minder. Daarom hielp een werkgroep van Stichting Toegankelijk Meierstad de gemeente bij het testen van de toegankelijkheid van de gemeentelijke website. “Het is héél belangrijk dat mensen met een beperking een website testen,” vinden ze. “Zij weten immers het beste waar je rekening mee moet houden. Dat is voor elke beperking anders en dat maakt het heel complex. Een toegankelijke website zorgt dat je onafhankelijker bent. Al vinden we het ook essentieel dat er op elke website bovenaan een telefoonnummer staat. Niet iedereen kan of wil via een website informatie opzoeken.”

In ontwikkeling

De werkgroep Stichting Toegankelijk Meierijstad keek vorig jaar naar de website van de gemeente. Daar kwam een flinke lijst met verbeterpunten uit, waar de gemeente voortvarend mee aan de slag is gegaan. Mariepauline Hollman, webredacteur bij de gemeente Meierijstad en verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de site: “Soms kunnen technische zaken nog beter, maar we werken ook aan het bewustzijn. Weten hoe je online informatie goed kunt presenteren voor mensen met een beperking is belangrijk. Zo kun je nieuwe webpagina’s maken die voldoen aan de criteria.”

Verbeterde versie

Volgend jaar gaat een verbeterde versie van de website de lucht in. Mariepauline: “We hebben een blinde kunstenares uit Schijndel gevraagd om kritisch naar onze website te kijken. Daar kwamen goede verbeterpunten uit, zoals bewust bezig zijn met contrast tussen de teksten de achtergronden en kleuren die goed afsteken, zodat de teksten voor iedereen leesbaar zijn.” De werkgroep reageert enigszins verbaasd op dit nieuws. “We weten dat er een verbeterde versie gelanceerd wordt. Maar na de eenmalige bijeenkomst vorig jaar hebben we niets meer over het vervolg gehoord. Al zijn we blij dat onze verbeterpunten goed opgepakt zijn. Het is goed om te horen dat er achter de schermen goed naar ons geluisterd wordt. We hopen dat we de nieuwe verbeteringen nog vooraf kunnen testen.” Mariepauline reageert: “Daar staan we zeer positief tegenover. Op dit moment zijn we in het proces nog niet zo ver, maar we gaan dit zeker meenemen.”

Nooit klaar

Mariepauline begrijpt heel goed dat mensen met een beperking snakken naar een website die volledig toegankelijk is. “Technisch kan er best veel, maar het allerbelangrijkste is bewustwording. Daar geven we ook heel veel tijd en aandacht aan. Voordat de wet inging, waren we al bezig met een interne bewustwordingscampagne. We ondertitelden bijvoorbeeld de filmpjes en de opnames van de raadsvergadering al. Het belangrijkste wat nog moet gebeuren is het toegankelijk maken van documenten die op de website staan. Wat ik mooi zou vinden: als de techniek het ons mogelijk maakt om in de toekomst alleen nog maar toegankelijke sites en documenten te maken. Een tool waarbij het collega’s zo makkelijk gemaakt wordt dat ze simpelweg niet meer anders kunnen.”