Werkzaamheden Kloosterkwartier op schema

VEGHEL – De ontwikkeling van het Kloosterkwartier, het terrein achter het voormalige klooster van de zusters Fransciscanessen aan de Deken van Miertstraat, ligt op schema. Volgens een nieuwsbrief die naar de bewoners in de directe omgeving is gestuurd, wordt het terrein geschikt gemaakt voor de bouw van nieuwe appartementen. Bouwactiviteiten die de komende jaren inbeslag nemen.

Op het terrein in het centrum van Veghel, direct achter het hoofdgebouw, waren de afgelopen maanden slopers al flink aan het werk. Gebouwen waarin het verleden de oude Pabo was gevestigd, een dienstengebouw en het jeu de boulesgebouw verdwijnen eveneens. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt voor appartementen voor jong en oud en voor mensen met en zonder zorgbehoeften.

Aan- en afvoerroute
Buiten het kloosterterrein merken voornamelijk de bewoners van de appartementengebouwen aan de Mr. Van Coothstraat en Molenbeemden dat er binnen de omheining van het kloosterterrein wordt gewerkt. Zij zien vrachtwagens het terrein op- en afrijden om bouwmaterialen te brengen en zand en puin af te voeren. Ook een stuk bos is inmiddels gekapt. Op het leeggekomen terrein staan nu bouwcontainers en doet verder dienst als opslagterrein voor bouwmaterialen.

41 Appartementen
Omwonenden van de Deken van Miertstraat ondervinden volgens een woordvoerder van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed vanaf 1 april overlast wanneer het zogenaamde zigzaggebouw direct naast het klooster onder de slopershamer verdwijnt. Hun straat zal tijdens de sloop om veiligheidsreden geheel of gedeeltelijk worden afgesloten. Op de vrijkomende bouwgrond van het zigzaggebouw verrijst een 41 appartementen tellend wooncomplex. Als alles volgens plan verloopt kan in september 2022 met de bouw hiervan een begin worden gemaakt.

Leefgoed
Rest nog de vraag welke invloed de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft op de plannen om van het oorspronkelijke kloostergebouw een (medisch) dienstencentrum te maken. Direct nadat op 9 maart de 28 overgebleven zusters verhuisden naar hun tijdelijk onderkomen in het klooster in Wijbosch, kreeg dat gedeelte een andere bestemming. In overleg met de Franciscanessen en Zenzo werd het interieur in ijltempo omgebouwd voor de bewoning door 124 vluchtelingen. Waarmee de droom van de zusters om hun klooster om te bouwen tot een Leefgoed dat geheel in overeenstemming is met hun gedachtegoed, direct is uitgekomen.

Het zigzaggebouw
Fotograaf: Harold Hultermans