'Wij willen die boosterprik zelf wel zetten'
SCHIJNDEL – Onrust en ongeduld. Waar blijft die boosterprik voor onze bewoners en medewerkers? Kan het niet wat sneller? Waarom mogen we de vaccinaties niet ophalen en deze vervolgens zelf zetten? Anne-Marie Looman, zorgondernemer van Het Andere Wonen Schijndel BV wil vooral gas op de plank.
Het is haar vurige wens die boosterprik gerealiseerd te krijgen, zodat ziekte en personeelsuitval kan worden voorkomen. “De minister vraagt om hulp, maar we mogen zelf niet aan de slag omdat dit op dit moment niet binnen het systeem past. Het laat weer eens zien dat je enorm beperkt wordt als je handelt vanuit grote systemen, risico denken en controle. Dat kan ten koste gaan van waar het echt om gaat, namelijk het welzijn van eenieder.
Pragmatischer werken
Landelijk worden inmiddels een kleine vierhonderd militairen opgeleid om GGD ’s te ondersteunen. Voor het einde van dit jaar moeten zoveel mogelijk ouderen een boosterprik krijgen. Anne-Marie: “We zouden veel pragmatischer moeten werken. In het veld is volop kennis en kunde aanwezig. Het leger hoeft dan niet te worden ingezet.”
Juist dat praktisch werken en de leidende rol die praktijkwerkers zouden moeten krijgen is een kerngedachte van Het Andere Wonen, waar o.a. mensen met dementie in een van de zestien appartementen terecht kunnen. De kleinschalige setting draagt bij aan het behoud van het sociale netwerk van de bewoners.
Bij Het Andere Wonen zijn de algemene veiligheidsmaatregelen van kracht. Een benefietdiner is afgezegd en zo ook hun aanwezigheid als aanjager bij theatervoorstelling ‘Strepen op het raam’, die gaat over dementie. Activiteiten voor de bewoners gaan voorlopig nog gewoon door.