Wijbosch en Schijndel sluiten herdenking bevrijding op indrukwekkende manier af

WIJBOSCH/SCHIJNDEL – Wijbosch en Schijndel hebben woensdag op een grootse manier de herdenking van de bevrijding van Meierijstad afgesloten. Met een konvooi van vijftig oude militaire voertuigen, een indrukwekkende plechtigheid in de Sint Servatiuskerk en een kranslegging hebben de twee dorpen hun bevrijders geëerd.

Het begon woensdagmiddag in Wijbosch waar het konvooi zich opstelde onder het toeziend oog van tientallen hoogbejaarde inwoners van het dorp, die allemaal in de VIP-tent bij elkaar waren gekomen. Daar kwamen de verhalen los over de oorlog en de bevrijding.



Honderden mensen
De stoet ging via de Wijbosscheweg naar Schijndel. Op Plein 44 hadden honderden mensen zich rond de oranje spuitende fontein verzameld om te genieten van het schouwspel. Vol trots een zwaaiend naar het publiek stond historicus Dirk Paagman in één van de voertuigen. Hij schreef het boek “De Bevrijding van Schijndel” en is deze week eregast op talloze bijeenkomsten in het dorp. Daarbij draagt hij vol trots het uniform van de 5th Queen's Own Cameron Highlanders .

Op de Markt hielden de voertuigen halt. Daar kon het publiek zich vergapen aan het oorlogstuig. In de kerk werd een plechtigheid gehouden. Eén van de sprekers was burgemeester Kees van Rooij. Omdat de dorpen in Meierijstad niet allemaal tegelijk zijn bevrijd – Schijndel en Wijbosch pas een maand later dan Sint-Oedenrode en Veghel – kon Van Rooij opnieuw zijn dankbaarheid uitspreken naar de bevrijders.

Het meest geleden
“Schijndel heeft het meest van heel Meierijstad geleden. Er is zoveel vernield en er zijn zulke grote offers gebracht om het dorp te bevrijden. Het is aan ons om die vrijheid te bewaren. De meeste mensen willen ook een rustig en goed leven. Als ons dat lukt dan was het offer van de bevrijders het waard”, aldus Van Rooij.

Hij prees de vrijwilligers in Meierijstad die zich de afgelopen maanden zo hebben ingespannen om de herdenking van de bevrijding tot een succes te maken. “Zij beseffen in ieder geval welke offers er zijn gebracht”.

Het was een slachtpartij
Richard Sands, zoon van een oud-strijder George Sands, vertelde het verhaal van zijn vader die in Schijndel heeft gevochten. Het was een slachtpartij had de oude Sands tegen zijn zoon gezegd.

Richard vertelde bij vlagen hevig geëmotioneerd en gedetailleerd het verhaal dat zijn vader hem had nagelaten. Sands sr. is na de oorlog terug geweest in Schijndel. “Hij had een enorme bewondering voor de Nederlanders die hem en zijn kameraden in 1944 hebben geholpen. Hij vertelde steeds dat hij onder de indruk was dat de mensen zich verontschuldigden omdat ze de soldaten zo weinig konden aanbieden. En dan zei hij erbij dat zij zich niks meer konden wensen dan de warme ontvangst die ze kregen”, aldus Richard Sands.

Het offer waard

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra was voor de vierde keer in Meierijstad om zijn land te vertegenwoordigen tijdens de herdenkingen. “Richard Sands heeft een indrukwekkend verhaal verteld over een slachting die hier plaats vond. De vraag die dan opkomt is of dat het dat allemaal waard was. Als ik zie hoe Schijndel herbouwd is en hoe mensen hier nu in vrijheid leven, dan denk ik dat het antwoord op die vraag ja moet zijn”, aldus Hoekstra.

Hij prees de Nederlanders voor de manier waarop zij herdenken en steeds weer eer betonen aan de bevrijders en die gedachte ook generatie op generatie doorgeven. “Dank u voor de manier waarop u herdenkt en de bevrijding steeds weer met een lach viert. We staan nu samen sterker dan ooit te voren en het is onze plicht samen aan die vrede te blijven werken”, aldus de ambassadeur.

Met een kranslegging op de Markt in Schijndel kwam er een eind aan anderhalve maand herdenken en vieren van de bevrijding in Meierijstad.