Windmolens in Wijboschbroek: ‘vloeken in de kerk’
In januari is door een twintigtal Wijbosschenaren een werkgroep opgericht met de naam ‘Handen af van het Wijboschbroek’. Zij gaan hun uiterste best doen om de plannen om in het Wijboschbroek windmolens te plaatsen een halt toe te roepen.
Handen af van het Wijboschbroek
De heer Mulkens sprak tijdens de beeldvormende avond namens de werkgroep ‘Handen af van het Wijboschbroek’. Hij zei te spreken namens een grote achterban. Iedere dag komen er nog steunbetuigingen binnen voor het initiatief van de werkgroep. Mulkens sprak voor een volle raadszaal en publieke tribune: “De schrik staat veel inwoners van Wijbosch om het hart. Gevoelens van onrust, de natuuraantasting en meerdere argumenten zijn leidend voor de werkgroep. Wijboschbroek in nationaal gezien een uniek natuurgebied. Een gebied met opvallende eigenschappen als het gaat om flora en fauna. Het hele Wijboschbroek wordt gekenmerkt als cultuurhistorisch waardevol gebied. Ons standpunt is duidelijk; Handen af van Wijboschbroek.
Mulkens wees op de rapporten ‘Panorama Nederland van december 2018’ en ‘Via Parijs’ van december 2019. Na het lezen van deze rapporten herken je bijna niets in het rapport ‘De toekomst van zon en wind in Meierijstad’ en realiseer je je ‘beter ten halve gekeerd dan geheel verdwaald’. Mulkens verzocht de raadsleden dringend om deze rapporten door te nemen alvorens een standpunt in te nemen”.
Dorpsraad Wijbosch
De heer Goos van de Dorpsraad Wijbosch vond het onbegrijpelijk dat opnieuw de bewoners in actie moeten komen om de waarde van het Wijboschbroek te verdedigen. Goos doelde daarbij op de actie in het voorjaar van 2019 toen het plan werd gepresenteerd om een ontsluitingsweg van industriegebied De Dubbelen door het Wijboschbroek aan te leggen. Goos: “Het college opteert voor windmolens in het Wijboschbroek. En daarmee kiest de gemeente bewust voor het kappen van bomen in een hele grote strook natuur, onbegrijpelijk”. Goos noemde het Wijboschbroek een uniek natuurgebied door de aanwezigheid van insecten en vogels waarvan een grote lijst op de rode lijst staan.
‘Vloeken in de kerk’
Bart Claassen, voorzitter van de Schaapskooi was blij dat er zoveel mensen aanwezig waren die het Wijboschbroek als hun achtertuin beschouwen. “Vanuit de Stichting Schaapskooi pogen wij een verhaal naar buiten te brengen van de identiteit van onze omgeving. Onder andere het verhaal van het populierenbos het Wijboschbroek en de mooie Smaldonken. Ik wil u naast het lezen van het rapport voor een uitdaging meer stellen en dat is de beleving. Als je de beredenering vanuit het rapport bekijkt dan is het misschien logisch om langs Rijks infrastructuur windturbines te plaatsen. Dat valt dan een beetje tegen elkaar weg omdat dit grote infrastructurele zaken zijn. Maar als je dat vanuit de andere kant bekijkt vanuit het Wijboschbroek dan is dat vloeken in de kerk. ”
Claassen nodigde alle raadleden uit om komende zondag met hem mee te lopen. Vanuit de winterweides in de Vlagheide worden de hoogdrachtige schapen voor de lammertijd naar de Schaapskooi gebracht. “In de route die lopend wordt afgelegd kunt u beleven vanuit het Wijboschbroek wat het effect is als er windturbines op 200 meter van de Zuid-Willemsvaart worden geplaatst. Dan hebben we daarna volgende week een inhoudelijke discussie over wat we vooral niet willen: Windturbines en zonnepalen in het Wijboschbroek”.
Onrust wegnemen
Wethouder H. van Rooijen probeerde de onrust onder de Wijbosschenaren wat weg te nemen en gaf aan dat we aan de vooravond staan van een geweldig grote uitdaging van de energietransitie. “Hoe gaan we dat invullen. We zijn nog niet aan het plaatsen maar aan het onderzoeken hoe en waar we windmolens en zonnepanelen kunnen plaatsen. Niet meer en niet minder”.
Het rapport ‘De toekomst van zon en wind in Meierijstad’ staat 6 februari op de agenda van de gemeenteraad.