Zelf laaggeletterdheid ervaren
MEIERIJSTAD - Op 23 en 24 juli stond er een escape room met vakantiethema in het Julianapark in Veghel. Bezoekers van Fabriek Magnifique konden verschillende uitdagingen voltooien en zo zelf ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.
Wethouder Johan Van Gerwen en stadsdichter Rick Terwindt maakten het eerste rondje door de escape room. Daarna ging de Great Holiday Escape open voor het publiek van Fabriek Magnifique. Medewerkers van het Digitaalhuis van Meierijstad waren hierbij aanwezig om te assisteren en uitleg te geven en te informeren over het aanbod van (digi)taal- en reken cursussen. De Great Holiday Escape vormde een mooi startpunt voor een waardevol gesprek over laaggeletterdheid.
Aan de slag
De interesse om deel te nemen was op beide dagen groot. Deelnemers stonden in de rij om deze ervaring mee te maken en wilden erna ook meer weten over laaggeletterdheid. Wethouder Johan van Gerwen: “Het is frustrerend om de puzzel niet op te kunnen lossen! Goed om dit zelf te ervaren, want ik kan me nu nog beter voorstellen hoe mensen, die moeite hebben met lezen en schrijven, zich moeten voelen. Stadsdichter Rick Terwindt: “Mooie ervaring! Niet te doen dit! Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat we aan de slag gaan om laaggeletterdheid terug te dringen en te voorkomen!”
Behoefte aan begrip
In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. In gemeente Meierijstad zijn dat ongeveer 8800 inwoners. De meeste van hen hebben moeite met lezen, schrijven en soms rekenen. Het bereiken van laaggeletterden met Nederlands als moedertaal blijkt in de praktijk lastiger dan het bereiken van anderstalige laaggeletterden. Dit is ook op landelijk niveau te zien. Mensen die laaggeletterd zijn schamen zich vaak en durven niet uit te komen voor het probleem. Er is behoefte aan meer begrip.
Aanpak laaggeletterdheid
Gemeente Meierijstad wil laaggeletterdheid voorkomen en verminderen en heeft dit hoog op de agenda staan. Samen met de partners is de gemeente steeds op zoek naar passende oplossingen om deze groep in beeld te krijgen en aan te sluiten bij hun behoefte. Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle inwoners in Meierijstad zoveel als mogelijk mee kunnen doen. De afgelopen jaren is daarom, in samenwerking met de welzijnsorganisaties, bibliotheek, onderwijs en Stichting Lezen en schrijven, geïnvesteerd in het opzetten van een toegankelijk aanbod voor laaggeletterden. Zo zijn er taalhuizen opgezet, worden er taalambassadeurs ingezet en wordt een breed scala aan cursussen aangeboden.