Zelfwoonverplichting in Meierijstad: zo zit het in elkaar
MEIERIJSTAD – Kopers van nieuwbouwhuizen in Meierijstad worden verplicht om minstens 3 jaar zelf in hun huis te gaan wonen. Met deze zelfwoonverplichting bindt de gemeente de strijd aan met speculanten die huizen kopen om tegen hoge prijzen te verhuren. Veel inwoners zijn het eens met deze regel. Toch bleek uit reacties op onze social media dat er ook vragen waren over deze regeling. De gemeente beantwoordde ze voor je …
Waarom geldt de regeling alleen voor nieuwbouwhuizen?
Dat is wat er momenteel mogelijk is voor Meierijstad . Het is juridisch niet mogelijk de woonverplichting voor bestaande woningen toe te passen. Dat kan alleen als een gemeente een huisvestingsverordening heeft en die heeft de gemeente Meierijstad niet. Zo’n verordening moet zorgvuldig opgesteld worden en daarvoor is goed vooronderzoek nodig. In eerste instantie is de vraag of een dergelijke huisvestingsverordening voor Meierijstad opgesteld kan worden en of de regeling dan ook op alle woningen in Meierijstad kan slaan.
Wanneer gaat de regeling in?
Vanaf 1 maart 2022. Vanaf die datum staat de zelfwoonverplichting verplicht in contracten met ontwikkelaars. In de contracten die voor 1 maart 2022 zijn afgesloten staat de zelfwoonverplichting nog niet. Dat geldt ook voor contracten die al getekend zijn, maar waarvan de huizen nog niet opgeleverd of gebouwd zijn.
Hoe wordt de zelfwoonplicht gehandhaafd?
In het koopcontract staat duidelijk dat er een zelfwoonplicht van toepassing is. De notaris heeft daarin een controlerende rol. De gemeente controleert elk half jaar verkochte nieuwbouwwoningen op de zelfwoonplicht en op de match tussen eigenaar en bewoner.
Zijn er nog plannen voor andere regelingen, bijvoorbeeld het tegengaan van aankoop van een tweede huis dat verhuurd wordt?
Als een tweede huis wordt gekocht dat nieuwbouw is, dan geldt de zelfbewoningsplicht vanaf 1 maart 2022. Een regeling die over aankoop en verhuur van bestaande woningen gaat kennen we in Meierijstad (nog) niet.